Bumela: Svet postaje opasan za novinare

U konferencijskoj debati naglašeno je da su napadi i zločini protiv medijskih profesionalaca dostigli alarmantan nivo proteklih godina, stvarajući atmosferu straha i nesigurnosti. Ratovi i oružani sukobi predstavljaju posebno veliku pretnju za medijske profesionalce. Arapske zemlje a posebno Irak i Sirija, danas su najopasnija zona za novinare.


Dvodnevnu regionalnu konferenciju "Sigurnost novinara na univerzitetima", organizovala je Međunarodna federacija novinara (IFJ) u saradnji sa UNESKO-m (kancelarija u Bejrutu) i Ministarstvom prosvete Libana.


Cilj konferencije je stvaranje povoljnog okruženja za buduće novinare, uzimajući u obzir lokalni kontekst i međunarodne standarde. Zaključci skupa poslužiće za ažuriranje nastavnih planova i programa studija novinarstva na univerzitetima.


Konferenciji prisustvuje više od 40 učesnika sa univerziteta u Libanu, Siriji, Jordanu, Iraku, Palestini, Egiptu, Tunisu, Maroku i Omanu. Učestvuju i diplomate, vladini zvaničnici, medijski profesionalci i međunarodni eksperti UNESKO-a i IFJ-a.