NUNS osudio političke pritiske na jagodinske Moravske vesti

Najnoviji pritisak na jagodinski mesečnik i njegovog vlasnika novinara Gorana Jevremovića usledio je tužbom koju je grad Jagodina podneo protiv glavnog urednika i vlasnika tog nezavisnog medija Gorana Jevremovića zbog teksta u kojem je predstavljen izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju budžetskih sredstava Jagodine u 2016. godini. Tužbeni zahtev za naknadu štete iznosi milion dinara.

 

NUNS poziva najviše državne funkcionere na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić da javno i nedvosmisleno osude ovaj i druge pritiske na nezavisne medije i novinare.

 

Zanimljivo je da se u tužbi protiv Jevremovića navodi da je gradu narušen ugled tekstom “Jagodinska vlast rekorder po nezakonitom trošenju budžeta – revizori: potrošeno 972 miliona dinara”. Sudska praksa u Srbiji nesumnjivo stoji na stavu da se ovakav vid naknade odnosi samo na fizička lica zato što pravna lica ne mogu da trpe duševnu bol.

 

U današnjem otvorenom pismu povodom tužbe grada Jagodine, Goran Jevremović je izjavio da je reč ne samo o nastavku, već i zaoštravanju torture nad jedinim nezavisnim medijem u tom gradu i ovom delu Srbije. “Građani Jagodine treba da znaju da se novcem od njihovog poreza finansiraju tužbe protiv nezavisnih medija”, izjavio je Jevremović.

 

Pritisci na Moravske vesti i Gorana Jevremovića počeli su odmah po pokretanju tog lista, u novembru 2017, što je NUNS evidentirao u svojoj Bazi napada na novinare. Jevremović je tada obavestio UNS da mu lider stranke Jedinstvena Srbija i predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković “ugrožava bezbednost“. Jevremović je naveo da je 30. novembra imao “veoma neprijatan razgovor” sa Markovićem nakon što je na svom sajtu Centralmedia.rs objavio tekst o nenamenskom trošenju gradskog budžeta, kasnije objavljen i u mesečniku Moravske vesti. “On me je u razgovoru direktno optužio da šaljem 'momke u opštinu da dele novine Moravske vesti i uznemiravaju zaposlene' kao i da sam ga ucenjivao ’pre izvesnog vremena' govoreći mu navodno 'koliko, koliko'”, naveo je Jevremović.

 

Glavni urednik Moravskih vesti je izjavio da se posle tog razgovora oseća nebezbedno i da ne zna da li će moći da nastavi da piše o toj temi nakon što ga je zvao tako moćan čovek.

 

Sekretarijat NUNS-a