NUNS: Apel da se novinarima omogući bezbedno izveštavanje sa protesta

Nakon događaja koji su se desili na protestima prošlog vikenda u Beogradu, ali i incidenata koji se dešavaju na protestima na lokalnom nivou, NUNS ocenjuje da su novinari dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, koje zahteva posebne mere.

 

Stoga, apelujemo na sve strane – i na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i Žandarmeriju, da zaštite novinare i omoguće im bezbedno izveštavanje sa događaja.

 

Podsećamo da je Savet UN za ljudska prava, 2014. godine usvojio Rezoluciju o zaštiti i promociji ljudskih prava tokom mirnih protesta u kojoj se države pozivaju da obrate posebnu pažnju na sigurnost novinara koji prate proteste, uzimajući u obzir njihovu specifičnu ulogu, izloženost i ranjivost.

 

Ujedno, NUNS apeluje na redakcije da jasno i nedvosmisleno obeleže svoje novinare koji pokrivaju proteste i na taj način ih vizuelno izdvoje od ostalih strana i dodatno zaštite.

 

NUNS stoji svim svojim raspoloživim kapacitetima na raspolaganju svojim članovima i kolegama i poziva novinare koji se nađu u nevolji da nam se obrate kako bismo bili u mogućnosti da ih zaštitimo.

 

Upozoravamo da je bezbednost naših kolega koji izveštavaju sa protesta osnovni preduslov za objektivno i pravovremeno informisanje javnosti, a da su nedavni incidenti pokazali da su oni na licu mesta prepušteni sami sebi što može biti vrlo opasno po njihovu bezbednost.

 

NUNS

U Beogradu 22.03.2019.