BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas/N1
Opis situacije:
09.11.2018. - Nakon što je na naslovnoj strani Danasa 9. novembra izašla karikatura Predraga Koraksića Koraksa na kojoj su poslanici SNS Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić zajedno sa Hitlerom i Gebelsom, krenula su organizovani napadi predstavnika izvršne vlasti na list Danas. Reagovala je Pokrajinska Vlada ali i Ministarstvo kulture i informisanja navodeći da su naslovna strana i karikatura krajnje neprimerene jer direktno ili indirektno stavljaju u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a samo desetak dana pre ovog događaja isto ministarstvo je odbilo da reaguje u slučaju poziva na linč novinara i nezavisnih medija u Srbiji u listu Ilustrovana politika, tvrdeći da „ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta“. 12.11.2018. - Udruženje Novi optimizam, koje je sa sa lazarevačkom bibliotekom organizovalo izložbu „Karikature od naših života“, je saopštilo da su Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz prostorije biblioteke „Dimitrije Tucović“. Izložba je otvorena u okviru obeležavanja 9. novembra kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, a zatvorena je za manje od 24 časa. Naime, tribina i otvaranje izložbe upriličeni su u petak uveče, a prostorije biblioteke već u subotu ujutru bile su prazne, bez ikakvog traga o karikaturama (https://www.danas.rs/drustvo/novi-optimizam-vlast-u-lazarevcu-uklanja-karikature-koraksa-i-petricica/). 29.11.2018. - Gradska uprava Kraljeva nije želela da ustupi prostor za organizovanje izložbe karikatura organizaciji „Lokalni front“. Aktivista „Lokalnog fronta“ Vladimir Marović, je izjavi da su se oni pre izvesnog vremena obratili zahtevom Gradskoj upravi u Kraljevu, u kojem su tražili da im se ustupi jedna od sala. Naveo je da su dobili odgovor da je sala zauzeta, ali da od tada više nisu dobili nijedan odgovor, iako su još nekoliko puta poslali zahteve. Pokušali su i telefonskim putem da kontaktiramo nadležne ali nisu uspeli da razgovaraju ni sa kim.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
09.11.2018. - NUNS i NDNV su javno reagovali i tražili da Ministar kulture i informisanja podnese ostavku. 10.10.2018. - Medijska koalicija (NUNS, NDNV, ANEM, LokaL pres i AOM) su reagovali i istakli ovo predstavlja još jedan veliki poraz ideje medijskih sloboda u Srbiji i da je vlast i ovoga puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja, kao i slobodi umetničkog izražavanja. Ponovo su zahtevali ostavku ministra.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: