BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Milan Jovanović On-line Žig Info
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad Žig info/NUNS
Opis situacije:
12.12.2018. - Novinaru Milanu Jovanoviću, podmetnut je požar, nepoznata lica su oko tri časa posle ponoći u njegovu garažu ubacili zapaljive naprave, što je snimila video kamera iz njihovog neposrednog komšiluka. U kući je bila i njegova supruga. Požar je ubrzo potpuno zahvatio njihovu kuću koja je izgorela do temelja. 30.12.2018. - U kasnim satima nepoznati napadači su provalili u stan na Banovom brdu u kojem je Milan Jovanović privremeno smešten sa svojom suprugom, i to u trenutku dok su oni bili u njemu.
Vlasti su obaveštene:
Da

Policija je u decembru uhapsila tri osobe, koji se sumnjiče da su neposredni izvršilac, organizator i pomagač. 25.12.2018. - Drugo osnovno tužilaštvo sklopilo je sporazum o priznanju krivice s osumnjičenom za pomaganje u paljenju kuće, i odredilo joj kaznu od 6 meseci kućnog zatvora i 50.000 dinara. 22.02.2019. - Druga dva osumnjičena za paljenje kuće novinara puštena su da se brane sa slobode. 25.02.2019. Uhapšen predsednik opštine Grocka a Drugi Osnovni sud u Beogradu mu je odredio pritvor do 30 dana pod sumnjom da je naložio podmetanje požara. 07.03.2019. - Sud je ukinuo pritvor predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću.
Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
12.12.2018. - Medijska koalicija je najoštrije osudila napad na kuću i zahtevala od policije i tužilaštva da najhitnije istraže ovaj zločin. 31.12.2018. - NUNS i NDNV su najoštrije protestovali zbog toga što MUP Srbije nije preduzeo adekvatne mere zaštite novinara Milana Jovanovića, koji je ponovo bio meta napada i zahtevali su od nadležnih da se pod hitno rasvetle napadi na Jovanovića, odnosno otkrije ko je njihov nalogodavac.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: