BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
NIN, Vreme i Nedeljnik Nedeljnik NIN, Vreme i Nedeljnik
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NUNS/N1
Opis situacije:
24.12.2018. - Kompanija Er Srbija je zaposlenima uputila mejl sledeće sadržine: " Kolege, molim Vas da vodite računa o novinama koje se nalaze u "Lounge"-u, kao i o njihovom sadržaju. Sve novine koje gosti ostave iza sebe, momentalno sklonite i ne izlažite na police. Posebno obratite pažnju na NIN, VREME, NEDELJNIK i novine koje su sličnog sadržaja. Njih nikako ne izlagati". Tv N1 je postavila pitanje zbog čega je navedena štampa nepoželjna za posetioce "Lounge"-a, kompanije Er Srbija je navedeno: "Er Srbija nema već par godina ugovore o kupovini i distrubuciji ni sa jednim od navedenih magazina. Izdanja sa kojima imamo ugovor, baš kao što je slučaj i sa kioscima, imaju jasno definisane pozicije. Zbog toga i nismo imali pravo da izlažemo pomenuta izdanja u policama gde stoji štampa u našem Salonu na aerodromu. Naš Salon ima samo ugovore sa Novostima, Blicom, Alo i Srpskim telegrafom. Od mesečnika imamo jedino izdanja poput Sveta kompjutera, Glorije, Politikinog zabavnika".
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
25.12.2018. - Medijska koalicija (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i Lokal pres) je javno reagovala i navela da smatra da je odluka kompanije Er Srbija, koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, da onemogući svojim klijentima da čitaju nedeljnike NIN, Vreme i Nedeljnik i "novine sličnog sadržaja" predstavlja – još jedan primer cenzure i diskriminacije medija. Medijska koalicija je zahtevala od Er Srbije da odmah prestane sa cenzurom i diskriminacijom medija, ali i da – u skladu sa društvenom odgovornošću – javno objavi sve ugovore koje ima sa izdavačima medija.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: