BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Tatjana Vojtehovski TV TV Prva
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja NUNS
Opis situacije:
25.12.2018. - Novinarka Tatjana Vojtehovski javno je komentarisala proteste građana na ulicama Beograda protiv aktuelne vlasti. Njene javne reakcije izazvale su novi talas pretnji putem društvenih mreža, uključujući i gnusne pretnje smrću upućene njoj i njenoj kćeri.
Vlasti su obaveštene:
Da

Prvostepeni sud je izrekao počiniocu uslovnu osudu. Sud ga je osudio na 8 meseci zatvora uslovno i istovremeno odredio da se ona neće izvršiti ako osuđeni ne učini novo krivično delo u periodu od 3 godine. 15.05.2019. - Apelacioni sud u Beogradu je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu i počinioca osudio na osam meseci kućnog zatvora, uz elektronski nadzor. Takođe, izrečena je i mera bezbednosti oduzimanja predmeta - mobilnog telefona i kartice, kao i računarsko kućište.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
28.12.2018. - NUNS je javno reagovao i zahtevao od policije i tužilaštva da najhitnije reaguju i preduzmu mere kako bi utvrdili identitet počinioca i kaznili ga u skladu sa zakonom. NUNS je obavestio kontakt tačke u tužilaštvu o slučaju. Reagovala je i Regionalna platforma.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: