BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Sena Todorović Više medija Nezavisna novinarka
Pol: Mesto događaja:
Ženski Niš
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NUNS
Opis situacije:
15.01.2019. - Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur je sa svog Tviter naloga izvređao nezavisnu novinarku Senu Todorović u toku polemike u vezi sa dolaskom predsednika Rusije Vladimira Putina u Srbiju i nazvao je "ćurkom" i "matorom žutom k****m". Burna rasprava počela je povodom tvita Dragana Đilasa da na skup dobrodošlice ruskom predsedniku 17. januara ljudi pod prisilom dolaze iz cele Srbije, a da 16. januara na miting opozicije povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića dolaze svojom voljom. Na to je burno reagovao Banđur tvrdnjom da je to “gnusna laž”, te da je “Putin ne samo omiljena nego i obožavana ličnost u Srbiji”. Usledili su brojni komentari među kojima i Sene Todorović: "Naravno, nemam ništa protiv ako ga ti obožavaš! To je tvoje pravo! Ali možeš da govoriš tako nešto SAMO U SVOJE IME!". Niški funkcioner je Todorovićevoj uputio uvrede nakon kojih je ona prekinula dijalog.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
16.01.2019. - NUNS je javno osudio uvredljive poruke i pozvao gradske vlasti Niša da javno osude nedostojno ponašanje svog funkcionera, protiv njega preduzmu odgovarajuće mere i da to javno saopšte.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: