BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinari RTS-a RTV Radio Televizija Srbije
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NUNS
Opis situacije:
17.01.2019. - Generalni sekretar kabineta predsednika republike Nikola Selaković je gstujući u Jutarnjem programu izjavio: „Ono što imam dužnost da kažem, kao građanin Srbije, posle jučerašnjeg izveštavanja o dolasku Putina i o nekim drugim temama, ja na RTS-u uopšte ne bih bio – rekao je Selaković. 24.01.2019. - NUNS i NDNV su javno osudili bahato ophođenje državnih funkcionera prema novinarima i nastavak pritiska vlasti na medije. Pozvali su javne funkcionere da prestanu sa pritiscima diskriminacijom novinara i medija i naglasili su da svi akteri na javnoj sceni moraju da poštuju kulturu govora i dijaloga i da na taj način svojim primerom pokažu da poštuju demokratske vrednosti za koje se deklarativno zalažu.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
18.01.2019. - Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić u izjavi za list Danas Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić izjavio je da je reč o skandaloznom i nedopustivom pritisku i grubom mešanju u uređivačku politiku RTS-a i da to zna i sam generalni sekretar predsednika države i da je došao u studio RTS-a sa ciljem da zastraš novinare. 24.01.2019. - NUNS i NDNV su javno osudili bahato ophođenje državnih funkcionera prema novinarima i nastavak pritiska vlasti na medije. Pozvali su javne funkcionere da prestanu sa pritiscima diskriminacijom novinara i medija i naglasili su da svi akteri na javnoj sceni moraju da poštuju kulturu govora i dijaloga i da na taj način svojim primerom pokažu da poštuju demokratske vrednosti za koje se deklarativno zalažu.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: