BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinari N1 TV N1
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja N1
Opis situacije:
04.02.2019. - Zaposleni na TV N1 dobili su pismo. Zbog izveštavanja o protestima, novinarima i njihovim porodicama upućene su pretnje smrću. "Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama", navodi se u pismu. Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999. U pismu je, pored pretnji, završila i članska knjižica Saveza ratnih veterana Srbije. Predsednik tog udruženja Željko Vukelić je rekao da oni ne stoje iza poslatih poruka i da žele da policija ispita ceo slučaj.
Vlasti su obaveštene:
Da

07.02.2019. - Odre]en je pritvor do 30 dana osumnjičenom da je uputio preteća pisma zaposlenima na Televiziji N1. 21.03.2019. - Sa počiniocem je zaključen sporazum o priznanju krivičnog dela i izrečena mu jekazna od osam meseci zatvora. Sud mu je izrekao i meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
05.02.2019. - NUNS i NDNV su zahtevali od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1. Takođe, naveli su da smatraju da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1. 05.02.2019. - Reagovala je Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.12.02.2019. - NUNS održao konferenciju za medije povodom pretnji i pritisaka na novinare.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: