BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Kragujevac
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
28.01.2019. - Nadzorni odbor Zastave oružja na svojoj poslednjoj sednici, u ponedeljak, 28. januara, raspravljao je o tome, saznaje Danas, kako se, uoči minulog vikenda, u fabričkom krugu našlo nekoliko stotina primeraka svetosavskog broja tog lista. Kako navode u listu Danas "Nadzorni odbor Zastavine fabrike oružja je najozbiljnije razmatrao ko je i zašto u fabriku uneo novine koja protežiraju građanske proteste protiv aktuelne vlasti. Članove NO nisu pokolebala ni obaveštenja prisutnih predstavnika fabričkog menadžmenta da - Danas nisu zabranjene novine". Takođe navode da: "do juče je nagoveštavana mogućnost podnošenja krivične prijave protiv lidera oružarskog sindikata Dragana Ilića, na koga su Nadzorni odbor i fabrička služba bezbednosti najozbiljnije sumnjali da je glavni akter rečene 'antirežimske radnje'". Sindikat u fabrici Zastava oružje delio je u petak 25. januara radnicima 200 primeraka svetosavskog broja lista Danas, kao što je to rađeno i ranijih godina.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
04.02.2019. - NUNS je osudi cenzorske namere Nadzornog odbora kragujevačke fabrike Zastava oružja i podsestio je članove Nadzornog odbora pomenute firme da je sloboda informisanja u Srbiji zagarantovana Ustavom i zakonima, te da je cenzura zabranjena kako domaćim tako i međunarodnim propisima, i da niko nema pravo da zabranjuje distribuciju medija koji su registrovani u skladu sa zakonom, kao što to jeste list Danas.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: