BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Nedim Sejdinović, Dinko Gruhonjić, Igor Besermenji, Jovana Gligorijević, Dragana Pećo i Hana Adrović Više medija
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd, Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NUNS
Opis situacije:
08.02.2019. - Sajt istraga.rs izdaje tekstove koji blate profesionalne novinare u Srbiji, sajt ne poseduje impresum pa se ne zna ko zapravo stoji iza ovog takozvanog medija. Najnoviji primer je besprizoran napad na kolumnistu portala Autonomija Igora Besermenjija i čelne ljude NDNV-a, predsednika Nedima Sejdinovića i programskog urednika Dinka Gruhonjića. Botovski sajt istraga.rs Besermenjija naziva jednim od vođa protesta u Novom Sadu, kao i “vojvođanskim separatistom”, a slične kvalifikacije izrečene su i na račun NDNV-a, Sejdinovića i Gruhonjića. Pre dvadesetak dana na meti istog sajta bile profesionalne novinarke Jovana Gligorijević, Dragana Pećo i Hana Adrović. Istovremeno, tekstove ovog portala prenose po društvenim mrežama uglavnom botovi, što je još jedan dokaz da je reč o botovskom oruđu, čija je jedina svrha postojanja da etiketira i kroz tabloidno blato pokušava da provuče sve one koji misle svojom glavom i ne pristaju na cenzuru.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
08.02.2019. - NUNS i NDNV su javno reagovali i skrenuli pažnju javnosti da u Srbiji niču botovski sajtovi koji, za račun aktuelne vlasti, blate profesionalne novinare u Srbiji.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: