BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Nedim Sejdinović Udruženje NDNV
Pol: Mesto događaja:
Muški Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja NDNV
Opis situacije:
23.03.2019. - Fejsbuk stranica „Srbija NAŠA zemlja“ je objavila post u kojem se Nedim Sejdinović naziva "muslimanskim ekstremistom" i "srbomrscem". Naveli su: "Nedime Sejdimoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da ako ti neko izvuče uši ne čudi se. Ne odobravamo nikako, ali ne bi ni digli glas. Takav hohštapler i bitanga skoro nije viđena čak ni na Soroševom platnom spisku. Nedim je predsednik NDNV ("Nezavisno" društvo novinara Vojvodine), muslimanski ekstemista i srbomrzac." Na objavu su usledile desetine komentara u kojima se iznose najrazličitije uvrede predsedniku NDNV-a, kao i pretnje ubistvom i proterivanjem.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
24.03.2019. - NDNV i NUNS su upozorili vlast i nadležne državne organe u Srbiji da nečinjenjem preuzimaju odgovornost za brojne pretnje. NUNS i NDNV su naveli da smatraju da je reč o organizovanim akcijama zastrašivanja, za koje, sad je već neusmnjivo, odgovrnost snosi vlast, čiji predstavnici i sami često daju povoda da pretnje novinarima i drugim pojedinicima koji se kritički odnose prema donosiocima odluka, ali i državni organi i institucije koji su obavezni da postupaju po ovim prijavama, ali to ne čine.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: