BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
N1 TV N1
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak N1
Opis situacije:
16.03.2019. - Nakon što je deo učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ ušao u subotu 16-og marta u prostorije RTS-a, javni funkcioneri su komentarisali izveštavanje televizije N1 sa tog događaja i na taj način targetirali N1 televiziju. Ministar Aleksandar Antić je u tog dana gostujući na Tv Pink izjavio: "Ja mislim da mi imamo obavezu da osudimo i skandalozno izveštavanje televizije N1. Odnosno to apsolutno nije bilo izveštavanje, to je bilo pozivanje na učešće na upad na RTS sa zaista vrlo spornim, netačnim i provokativnim informacijama".
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
19.03.2019. - NUNS je najoštrije osudio kampanju koju protiv Televizije N1 i njenih novinara vode državni funkcioneri i mediji bliski vlastima i pružio je punu podršku svim zaposlenima u ovoj televiziji. NUNS je naveo da smatra da optužbe koje su prethodnih dana na račun TV N1 izneli političari iz vlasti, a i predsednik Upravnog odbora RTS-a, nemaju uporište u činjenicama i da predstavljaju nedopustiv pritisak na slobodu medija. NUNS je naveo da smatra da su novinari N1 proteklih dana profesionalno i savesno radili svoj posao i da su u potpunosti poštovali Kodeks novinara koji kaže da je "obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije". 22.03.2019. - NUNS je obavestio međunarodne organizacije o etiketiranju N1 televizije od strane visokih državnih funkcionera.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: