BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović Više medija
Pol: Mesto događaja:
Ženski Novi Sad
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja NDNV
Opis situacije:
17.04.2019. - Novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović našle su se na meti zloglasnog portala Istraga na čijoj Fejsbuk stranici su označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon što je Istraga objavila tekst na svojoj Fejsbuk stranici u komentarima su usledile brojne uvrede, pa čak i pretnje smrću. Portal Istraga ovu kampanju pokrenuo je povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, snimljenog 2017. u saradnji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, BIRN-a Kosova i nemačkog Foruma ZFD.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
17.04.2019. - NUNS je najoštrije osudio primitivne uvrede i pretnje upućene mladim novinarkama i pozvao nadležne pravosudne organe da hitno preduzmu mere kako bi se procesuirali i adekvatno kaznili autori opasnog govora mržnje i pretnji smrću našim koleginicama. 18.04.2019. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres, ASMEDI i AOM) je javno reagovala i pozvala javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost.19.04.2019. - Reagovala je Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinarav i pozvala nadležne pravosudne organe Republike Srbije da u što kraćem roku procesuiraju i adekvatno kazne autore opasnog govora mržnje i pretnji.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: