BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Tamara Skrozza Nedeljnik Vreme
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Vreme/Beta/Danas
Opis situacije:
Seriju targetiranja i pritisaka na novinarku Tamaru Skrozzu koja se desila u nekoliko dana, započela je medijska savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević, kamapnju je nastavilo Regulatorno telo za elektronske medije i nastavila premijerka Srbije Ana Bnabić u svom autorskom tekstu u Politici. REM je reagujući na navode CINS-a da je ovo regulatorno telo ignorisalo nalaze Službe za nadzor i analizu REM-a da su prorežimske televizije vodile negativne kampanje protiv Dragana Đilasa i novinarke Tamare Skroze, u saopštenju naveo da je izveštaj koji je objavio CINS falsifikat. Pored toga je ciničnim pisanjem omalovažavao Tamaru Skrozzu, kada je izrazio zabrinutost za Tamaru Skroza, njeno zdravlje i zdravlje njene porodice. Istakli su i da strah i neprijatnosti koje je ova novinarka osetila zaslužuju solidarnost. Premijerka je u autorskom tekstu navela: "Pravljenje spiskova od strane "građanske" Srbije prvi put sam uočila u decembru 2017, kada je Tamara Skroza u tekstu "Briselski teatar apsurda", nedeljnik Vreme, navela da se i ime Velimira Ćurguza Kazimira "priključuje sve dužem spisku "gubitaka u ljudstvu" koje beleži javna, medijska, ako hoćemo i građanska scena u Srbiji".
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
11.04.2019. - NUNS je javno reagovao i podsetio javnost da Regulatorno telo ze elektronske medije već duži niz godina ne obavlja svoju dužnost, već se povremeno oglašava sa nesuvislim saopštenjima u kojima se obračunava sa novinarima i medijima. Kao i da uloga REM – a nije da vređa novinare već da reguliše rad elektronskih medija.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: