BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ljiljana Stanišić List Kurir
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Kurir
Opis situacije:
17.06.2019. - Novinarki Kurira Ljiljani Stanišić upućene su brojne uvrede i pretnje putem društvenih mreža. Povod za uvredljive poruke i pretnje bio je tekst o pevačici Jeleni Karleuši. Na to je Karleuša reagovala na Instagramu i Fejsbuku tvrdnjom da je Stanišić plaćena da protiv pevačice i njene porodice “smišlja monstruozne laži”, i objavila fotografiju novinarke Kurira. Na duruštvenim mrežama su usledile brojne anonimne i potpisane jezive uvrede i pretnje novinarki i njenom detetu.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
18.06.2019. - NUNS je osudio napade i jezive uvrede koje su putem društvenih mreža upućene novinarki. Istovremeno, NUNS po je pozvao novinare i medije da u svom radu striktno poštuju etičke i profesionalne standarde novinarstva. Podsetio je da postoje zakonski mehanizmi za izražavanje nezadovoljstva i demantovanje medijskih informacija. Takođe, postoji i Savet za štampu koji je nadležan za tumačenje Kodeksa novinara Srbije u medijskim sadržajima u štampanim i internet medijima.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: