BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Salahudin Fetić TV Televizija Sandžak
Pol: Mesto događaja:
Muški Novi Pazar
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad Televizija Sandžak
Opis situacije:
24.06.2019. - Novinara Salahudina Fetića koji je pokušao da uđe na sednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća grubo je fizički sprečio pripadnik službe obezbeđenja, zapretio mu i verbalno ga izvređao. Fetić je pozvao policiju koja je veoma brzo stigla na lice mesta i uzela njegovu izjavu o incidentu. Fotografija njegovog razgovora sa policajcima kasnije je zloupotrebljena na sajtu liste Samoopredeljenje tako što je pogrešno navedeno da je Fetić „priveden zbog pokušaja nasilnog i izgreda ispred prostorija BNV”. Tog dana je novinarima i snimateljima bilo dozvoljeno da za vrlo kratko vreme snime početak sednice, ali ne i nešto kasnije kada je u salu sa zakašnjenjem ušla grupa članova BNV, čime se promenio i sastav skupa.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
25.06.2019. - NUNS je osudio napad na novinara i pozvao rukovodstvo BNV na čelu sa novom izabranom predsednicom Jasminom Baltić Curić da svim novinarima i medijima omoguće nesmetane uslove za rad i izveštavanje sa sednica BNV kako ubuduće ne bi dolazilo do ovakvih incidenata.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: