BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Više medija Više medija CINS, BIRN, KRIK, Radio Slobodna Evropa, Insajder, N1, Istinomer, Vreme
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Insajder
Opis situacije:
10.07.2019. - Aleksandar Martinović, šef Poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije, je u skupštinskoj raspravi o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja nekoliko puta ponovio da nevladine organizacije i novinari traže bezbednosno osetljive informacije i da ne misle dobro svojoj državi, i optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije. Martinović je optužio kancelariju Poverenika da je ekspozitura nekih medija: „Vi ste u stvari, i to građani Srbije treba da znaju, da mi prestanemo da govorimo ovim nemuštim jezikom koji niko živi ne razume, vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih KRIK-ova, CINS-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje, koji su u stvari tražili od nadležnih državnih organa u najvećem broju slučajeva, to ponavljam, bezbednosno vrlo osetljive podatke“.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
11.07.2019. - NUNS je najoštrije osudio nastup Aleksandra Martinovića i pozvao predsednika SNS-a i Republike Srbije da se hitno izjasni o beskrupuloznom i difamatorskom napadu na novinare, nevladine organizacije i Kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja. NUNS je o ovom događaju izvestio međunarodne asocijacije novinara i medija.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: