BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Snežana Čongradin List Danas
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Danas
Opis situacije:
16.07.2019. - Vojislav Šešelj, poslanik i lider Srpske radikalne stranke je u Narodnoj skupštini reagujući na tekst Snežane Čongradin „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?“ novinarki uputio niz neprimerenih uvreda i dodao: „a ja bih svakog ovakvog novinara, koji ovo napiše poslao na 20 godina robije“. Šešelj je nakon toga rekao da se on možda grublje izražava, ali da nema tako loše reči kojima bi okvalifikovao ovakve ljude. „Grozim se, ne daj Bože, da sam već na vlasti znao bih da se obračunam sa njima. Ovako, ja ne volim da kršim zakone, ...ako koga pregazim džipom, na džip sam nabacio gusenice, na otpadu sam našao sa nekog borbenog vozila, pa sledeći put kad budem gazio ove što mi zabranjuju ulazak u Skupštinu, to će ići po loju“
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
16.07.2019. - NUNS je osudio i naveo da je ovakvo ponašanje javnog funkcionera neprihvatljivo a pogotovo kada je izrečeno u Narodnoj skupštini. NUNS smatra da je ovakvo ponašanje direktna posledica stvaranja atmosfere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja. Na ovaj način javni funcioneri ne samo da ne osuđuju napade i pritiske na novinare već podstiču takvo ponašanje. NUNS je pozvao predsedavajuću u Narodnoj skupštini da reaguje na ovakve istupe Vojslava Šešelja i ostalih poslanika i zahteva od najviših državnih organa da osude takvo ponašanje javnih funkcionera.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: