BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
N1, Vreme, NIN, Nedeljnik, Novi magazin Više medija N1, Vreme, NIN, Nedeljnik, Novi magazin
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak N1
Opis situacije:
19.07.2019. - Posle emisije "360 stepeni" na N1, koja se bavila stanjem u medijima i hajkama u tabloidima i javnom govoru, poslanici Skupštine Srbije su u direktnom prenosu zasedanja na RTS-u etiketirali N1 kao "antidržavnu" televiziju, kao i domaće nedeljnike. Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je rekao: "To je u stvari televizija samo po nazivu, jedan agitprop novog DOS-a koji se zove Savez za Srbiju i koji 24 sata, mislim na televiziju N1 - sad slobodno neka me ponovo razapnu, mene i sve moje kolege - vodi jednu besomučnu, ubitačnu kampanju protiv predsednika Republike, protiv Vlade Srbije, protiv pojedinih narodnih poslanika". On je dodao da nije zaboravio "ni sve druge medije koji su navodno neslobodni". Dodao je: "Poput Vremena, NIN-a, Nedeljnika, Novog magazina, na čijim stranicama možete da pročitate samo najmonstruoznije laži i nesitine o Aleksandru Vučiću, ministrima, pojedinim narodnim poslanicima, Srbiji kao državi... Sad je samo nagradno pitanje ko je sledeći od nas na udaru, tih takozvanih medija koji su neslobodni, koga će sad da uzmu na nišan ovi sa N1, vremena, Danasa, Nedeljnika, Novog magazina itd". Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke je u Skupštini Srbije rekao da nevladine organizacije finansiraju dnevne i nedeljne listove, i dodao: "Iste te medije o kojima je govorio Martinović - i Vreme i Danas i ostale. A oni su najpoznatiji po tome što je za njih Kosovo nezavisna država, u Srebrenici se desio genocid, Srbi su genocidan narod, narod ratnih zločinaca, zaostao, primitivan, krezub i kakav sve ne".
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: