BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Ivan Kovačević Nedeljnik Podrinjske
Pol: Mesto događaja:
Muški Šabac
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NUNS/Podrinjske
Opis situacije:
06.08.2019. - Konferenciju koju je organizovala uprava lokalnog plivačkog kluba „Šabački delfini“ u zakupljenom terminu na lokalnoj televiziji As, pretvorila se u direktan obračun sa novinarima i medijima. Predsednik Plivačkog kluba „Šabaki delfini i nekadašnji direktor Plivačkog maratona Vojislav Mijić uputio je pretnje i uvrede uredniku nedeljnika Podrinjske Ivanu Kovačeviću i drugim novinarima lokalnih medija. Ivan Kovačević je izjavio za NUNS: "Mijić se razbesneo zbog mojih pitanja o njegovim rezultatima tokom 16 godina koliko je bio direktor šabačkog maratona. Umesto da odgovara na pitanja on je pretio da će Podrinske biti ugašene i da mu više ne smemo ni ime pomenuti u novinama, tvrdio da nisam pozvan na konferenciju i tome slično". Obrativši se Kovačeviću, umesto da odgovora na njegova pitanja, Mijić je, između ostalog, rekao: “Jednog dana bićeš kažnjen, o tom potom, zna se kako ćeš biti kažnjen. Kad ovde dođu drugi ljudi na vlast tvoje će novine biti ukinute….Pljuvačino jedna, bićeš ugašen”. Sve je snimila RTV Šabac.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
07.08.2019. - NUNS je javno osudio pretnje i uvrede i podsetio da su pretnje novinarima zabranjene i kažnjive po zakonu i naveo da očekuje da Odbor SNS Šapca da osudi skandalozno ponašanje svog simpatizera Vojislava Mijića.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: