BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
26.08.2019. - Na adresu redakcije Danasa stigao meil u kojem ih FK Crvena zvezda obaveštava da zbog velikog interesovanja medija nije u mogućnosti da im odobri akreditacije za utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona između Crvene zvezde i Jang Bojsa, a prema svedočenju novinara Danasa, oni su već upozoravani od PR kluba da će im zbog pisanja biti uskraćena akreditacija. Prema pisanju Danasa pred utakmicu sa Helsinkijem u Beogradu, a po završetku konferencije za medije Vladana Milojevića kad se uobičajeno „dodeljuju“ akreditacije za evropske mečeve, jedan od PR-ova kluba, Miljan Milošević „upozorio“ je novinara Danasa Vladu Živanovića da „zamalo nisu odobrili akreditaciju“ zbog pisanja o Zvezdinoj tituli 1946. godine. Nakon toga 22. jula je na adresu Danasa poslata poruka od PR službe kluba da su u mogućnosti smo da im odobre jednu akreditaciju za meč Crvena zvezda – Helsinki, a 2. avgusta pred meč sa Kopenhagenom da „Zbog velikog interesovanja medija u mogućnosti smo da vam odobrimo jednu akreditaciju“, koji je poslat 15 minuta pre početka konferencije za novinare.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
27.08.2019. - NUNS je osudio postupak FK Crvena zvezda i podsetio da je Zakonom o javnom informisanju jasno naznačeno da je zabranjena bilo kakva diskriminacija novinara i medija.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: