BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Novinari N1, Danas-a, NiN-a, BIRN-a, Dojče vele-a i drugi novinari Više medija Novinari N1, Danas-a, NiN-a, BIRN-a, Dojče vele-a i drugi novinari
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NUNS
Opis situacije:
22.10.2019. - Ištvan Kaić je izneo najodvratnije uvrede o urednicima i novinarima televizije N1, dnevnika Danas, nedeljnika NiN i mreže BIRN, dopisniku nemačkog Dojče vele i predsedniku NUNS-a. Novinare je proglasio za alkoholičare, narkomane i propalice, nazivajući ih „zavisnik od heroina“, „narkoman i alkoholičar sa delinkventsko klošarskim kapacitetom za profesionalno novinarstvo“, „bolesnik na smrt“ i „narkoman pod kontrolom bivšeg rukovodstva UKP-a“. Tekst je najpre objavljen na njegovom blogu a nakon toga su sinhronizovano preneli prorežimski mediji Pink, Informer i Srpski telegraf.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
23.10.2019. - NUNS je najoštrije osudio i izrazio zaprepašćenje zbog sramnog teksta u kojem Ištvan Kaić iznosi najodvratnije uvrede o urednicima i novinarima. NUNS je naveo i da činjenica da je Kaićev tekst prvo objevljen na njegovom blogu koji su odmah sinhronizovano preneli prorežimski mediji Pink, Informer i Srpski telegraf ukazuje na to da je “medijski analitičar” samo puki izvršilac najcrnje propagande i volje vlasti.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: