BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Jelena Stojković List Večernje novosti
Pol: Mesto događaja:
Ženski Vranje
Vrsta povrede: Izvor:
Verbalna pretnja Večernje novosti
Opis situacije:
05.11.2019. - Jelena Stojković novinarka Večernjih novosti, autorka teksta o zbivanjima među vranjanskim osnovcima, dobila je 5. novembra uveče zastrašujuće pretnje od žene koja se predstavila kao majka devojčice o kojoj je pisala. „Zvala me je više od 20 puta – Stojković je rekla Nezavisnom udruženju novinara Srbije – kada sam se javila pretila je da će me ubiti, da će me sačekati kada vodim dete u vrtić, da ne znam s kim imam posla, a usledile su i jezive psovke“. Slučaj je prijavljan policiji koja je zajedno sa tužilaštvom hitno reagovala i novinarki obezbedila pojačan nadzor.
Vlasti su obaveštene:
Da

Vlasti su blagovremeno reagovale. Nakon prijavljivanja pretnji, policija je privela osumnjičenu. Nakon saslušanja, tužilac je utvrdio da je iskazala stvarno kajanje i na osnovu toga doneta je javnotužilačka odluka o odlaganju krivičnog gonjenja i izdat nalog da osumnjičena uplati iznos od 40 hiljada dinara u humanitarne svrhe u roku od šest meseci.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
08.11.2019. - NUNS je reagovao putem Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, osudio pretnje i o slučaju obavestio domaće i međunarodne institucije.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: