BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Natalija Jakovljević Više medija Radio Slobodna Evropa i Magločistač
Pol: Mesto događaja:
Ženski Subotica
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Cenzolovka
Opis situacije:
04.11.2019. - Novinarka Natalija Jakovljević je napisala tekst o rušenju kuća u zaštićenoj zoni u Subotici, koji je objavljen na sajtu Radija Slobodna Evropa, a tekst je preuzeo i lokalni portal Magločistač. Dva dana nakon objavljivanja članka Fejsbuk je blokirao domen Magločistača, zbog čega ovaj portal nije mogao da deli sadržaje, niti su drugi mogli da podele tekstove na svojim Fejsbuk stranicama. Prema njihovim informacijama, veliki broj prijava dobio je tekst „Napuštena sela u Vojvodini: Mladi najčešće odlaze iz ekonomskih razloga“, koji je prijavljivan kao „neprikladan sadržaj“ koji krši Fejsbukove „standarde zajednice“. Problem je prijavljen Fejsbuku, koji je dva dana nakon događaja omogućio Magločistaču da ponovo može da deli sadržaje. Takođe, potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Subotici Ivana Ćatipović govoreći o spornim objektima u Ulici braće Radić, dodala je da „ukoliko se utvrdi da je došlo do bilo kakvog kršenja zakona, da je to pitanje nadležnih ustanova, a ne kvazinovinara, lokalnih portala i političkih partija“.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: