BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
N1 TV N1
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak N1
Opis situacije:
16.11.2019. - Nastavlja se kampanja protiv Tv N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića. Nakon intervjua Ćosića sa radnikom Krušika Aleksandrom Obradovićem, urednik Informera je Ćosića proglasio za "šiptarskog plaćenika" koji obavlja prljave poslove u Srbiji i time je ugrozio njegovu ličnu bezbednost. Nakon toga, takođe urednik tabloida Informer je u jutarnjem programu TV Pink označio reportera N1 Miodraga Sovilja kao “provokatora” rekavši “ideja je bila da se guranjem telefona predsedniku u lice izazove njegova, refleksna reakcija da bi se posle od toga pravio haos.” Miodrag Sovilj je dan ranije postavljajući legitimno novinarsko pitanje pokazao predsedniku Srbije svoj telefon na kome je bio dokument na koji se pozivao u svom pitanju.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
16.11.2019. - NUNS je izrazio duboku zabrinutost zbog svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija - policije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade i obavestio međunarodne organizacije i institucije. 19.11.2019. - Reagovala je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: