BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
NIN Nedeljnik NIN
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak NUNS/N1
Opis situacije:
27.11.2019. - Nakon objavljivanja naslovne strane NIN-a na društvenim mrežama na kojoj se nalazi fotografija na kojoj se nalazi predsednik Aleksandar Vučić kako obilazi štandove na sajmu naoružanja, a fotografija je napravljena iz takvog ugla da je cev puške usmerena pravo u njega. Naslovnica se odnosila na tekst "Afera oružje: Ko ruši Krušik". Dan nakon toga štampano izdanje pojavilo se bez te fotografije, a prema rečima izdavača naslovnica koja je bila najavljena je neprimerena u zemlji u kojoj je ubijen premijer a sadržaj članka je ostao nepromenjen. Takon toga, usledili su napadi štampanih i elektronskih tabloida na urednike i novinare NIN-a, poput optužbi da su im opozicioni političari platili da objave naslovnicu i tekstove o prodaji oružja iz Krušika.
Vlasti su obaveštene:
Ne

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
30.11.2019. - NUNS je podržao redakciju nedeljnika NIN u nastojanju da zadrži nezavisnu i slobodnu uređivačku politiku, a izdavače upozorio da ne podležu propagandi i pritiscima vlasti. NUNS je pozvao sve kolege koje su i do sada profesionalno i časno obavljali svoj posao, da nastave da rade u javnom interesu u skladu sa Kodeksom novinara, i da se odupru pritiscima moćnika i ne pristaju na cenzuru i samocenzuru.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: