BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Danas List Danas
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Pritisak Danas
Opis situacije:
30.11.2019. - Nakon kampanje protiv nedeljnika NIN zbog naslovnice sa fotografijom predsednika Srbije na sajmu oružja, u čemu su najviši zvaničnici režima prepoznali poziv na ubistvo Vučića, kampanja se nastavila sa optužbama protiv lista Danas. Povod je Koraksova karikatura koja se našla na naslovnoj strani tog lista na kojoj je aluzijom na naslovnicu NIN-a predsednik Vučić ironično predstavljen kao navodna meta navodnog atentata. Reagovao je i sam Vučić tako što je na Tviteru pored karikature napisao: “Samo vi radite svoj posao”, dok je ministar Aleksandar Vulin je karikaturu protumačio kao “poziv na ubistvo predsednika Srbije” i za to je optužio opozicioni Savez za Srbiju.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
02.12.2019. - NUNS je javno reagovao i pružio podršku redakciji dnevnog lista Danas i zahtevao od vlasti da prestane sa pretećom kampanjom protiv slobodnih i nezavisnih novinara i medija kojom se podgreva već uzavrela polarizacija društva. NUNS je pozvao medijske radnike, akademsku javnost, organizacije civilnog društva i građane da dignu glas u odbranu slobode izražavanja i informisanja.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: