BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Redakcija lista Nedeljnik List Nedeljnik
Pol: Mesto događaja:
0 Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Napad na imovinu N1, Nedeljnik
Opis situacije:
Beograd, 16.02.2020. - Redakcija Nedeljnika navodi da je agencija Tanjug dana 16.02.2020. godine u 13.39 časova prenela izjavu ministra Vulina, u kojoj je on ocenio da "bivši ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac uvek iskoristi priliku da napadne Srbiju, kada u posetu treba da stigne ruski ministar odbrane Sergej Šojgu". Uz izjavu Vulina, navodi se da je on to rekao "odgovarajući na autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije". Odgovor Vulina preneli su gotovo svi srpski mediji, a ova vest je pročitana i u Nacionalnom dnevniku Televizije Pink. Međutim, u saopštenju Nedeljnika se navodi da tekst na koji se ministar poziva nikad nije objavljen. Ova situacija otvorila je nekoliko sumnji u način na koji je ministars došao do informacija i podataka, odnosno da je najverovatnije došlo do presretanja komunikacije između pisca teksta u pripremi i urednika između ostalih sumnji dovelo i do pitanja mogućeg prisluškivnja redakcije Nedeljnika. Redakcija Nedeljnika obratila se ovim povodom novinarskim udruženjima. Redakcija Nedeljnika zvanično je podnela zahtev istražnim organima da utvrde odakle ministru Vulinu sadržaj teksta koji su imali samo Dragan Šutanovac i urednici Nedeljnika, a koji nigde drugde nikada nije objavljen.
Vlasti su obaveštene:
Da

Slučaj je procesuiran:
Ne

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Medijska udruženja su reagovala saopštenjima, a pitanje je pokrenuto i na Stalnoj radnoj grupi.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: