BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Irena Stević On-line Insajder
Pol: Mesto događaja:
Ženski Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Napad na imovinu Insajder
Opis situacije:
BEOGRAD, 9. 9. 2020. - Nakon što je na protestu 9. jula novinarka Insajdera Irena Stević fotografisala kordon pripadnika MUP-a koji su se nalazili kod zgrade Predsedništva, s leđa su joj pritrčala dvojica muškaraca u civilu i oteli telefon iz ruke. Novinarka se najpre predstavila i legitimisala a odmah zatim i reagovala zahtevajući da vrate telefon i legitmišu se, odnosno kažu ko su. Dvojica muškaraca su odbila da se legitimišu a jedan od njih je rekao da je pripadnik BIA. Prilikom pritrčavanja jedan od muškaraca joj je na vrlo grub način oteo telefon iz ruke. Pokušali su da pregledaju fotografije, a zatim su joj vratili telefon insistirajući da obriše fotografije. Čim je telefon vraćen novinarka je vratili telefon, uključila je kameru i obavestila ih da će snimati razgovor, muškarci su se okrenuli i otišli psujući i izogvarajući pogrdne reči. Novinarka Irena Stević je u četvrtak 16. 7. podnela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog postupaka dvojice muškaraca.
Vlasti su obaveštene:
Da

Oštećena novinarka podnela je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu 16. 7. 2020. godine krivičnu prijavu. Još uvek nema podataka o preduzetim radnjama od strane nadležnog tužilaštva.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:
Novinarska udruženja reagovala su saopštenjima u kojima su ukazala na ovakvu vrstu napada, podržala novinarku i pozvala nadležne organe da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima.

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: