BAZENUNS.RS

 

DETALJI NAPADA
Ime novinara čije je pravo ugroženo: Medijska kuća u kojoj je zaposlen/a:
Vojislav Milovančević On-line Nova S
Pol: Mesto događaja:
Muški Beograd
Vrsta povrede: Izvor:
Fizički napad
Opis situacije:
BEOGRAD, 9. 7. 2020. - Za vreme protesta ispred Narodne skupštine fotoreportera TV Nova S Vojislava Milovančevića napalo je jedno lice zadajući udarac u potiljak. Novinara je napala grupa momaka u crnim majicama, sa kapuljačama. Povrede glave kakve je pretrpeo novinar smatra da su po svemu sudeći izazvane udarcem boksera ili nekog metalnog predmeta. kako Milovančević kaže, napad je usledio pošto je čuo jednog od tih mladića kako kaže "sad je vreme, sad krećemo". Slučaj je prijavljen policiji nakon ukazivanja pomoći u Urgenntom centru. Policija je ubrzo obavestila Vojislava da je slučaj prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je hitno reagovalo i dalo nalog MUP-u da prikupi dodatne informacije. Veoma brzo je putem snimaka u posedu MUP-a otkriveno osumnjičeno lice i privedeno. Muškarac G. B. (41) iz Pančeva, priznao je danas na saslušanju u tužilaštvu da je tokom građanskog protesta napao i udario "bokserom" u glavu novinara portala Nova. rs Vojislava Milovančevića, koji je u tom trenutku obavljao svoj radni zadatak. Osumnjičeni za napad je sporazumom o priznanju krivice osuđen na godinu dana kućnog zatvora, što je potvrdio i nadležni sud. Kako su pojasnili iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, sankcija za ovo delo im deluje adekvatno s obzirom na činjenicu da je okrivljeni mogao da ne prizna krivicu jer da je okrivljeni negirao, ili ćutao, pitanje je šta bi bilo jer Vojislav je izjavio da nije mogao da ga prepozna.
Vlasti su obaveštene:
Da

Da. MUP je veoma brzo prosledio tužilaštvu obaveštenje, nakog čega je izdat nalog da se prikupe podaci i dokazi. Policija je uvidom u snimke od te večeri identifikovala i privela osumnjičeno lice.
Slučaj je procesuiran:
Da

Da li su medijska udruženja obaveštena i kako su reagovala:

PRIJAVITE SLUČAJ PUTEM ON-LINE FORMULARA

Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Besplatna pravna pomoć, svojim članovima pruža uslugu besplatnog zastupanja na sudu.

Zastupanje tuženih članova NUNS-a na sudu obuhvata:

  • zastupanje u sudskim postupcima protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika u medijskopravnim sporovima i
  • sastav podnesaka i zastupanje u disciplinskim postupcima poslodavaca kod poslodavaca protiv novinara, urednika i drugih medijskih radnika.

Više informacija o mehanizmu pružanja usluge besplatnog zastupanja na sudu možete potražiti OVDE.

Ukoliko vam je potrebno zastupanje na sudu molimo vas da popunite on-line formular.

Da li popunjavate formular u svoje ime?

Pol

Prepišite ovaj kod: