BAZENUNS.RS

 

10. 12. 2015. UNSKomentari (0)

Ćurguz i Ostojić osuđeni za povredu časti Vjekoslava Radovića

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presude Prvog osnovnog suda i dosudio da su Velimir Ćurguz i Zoran Ostojić povredili čast i ugled novinara u penziji Vjekoslava Radovića, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Presudama Apelacionog suda, Ćurguz i Ostojić na ime naknade nematerijalne štete Vjekoslavu Radoviću treba da isplate po 100.000 dinara sa kamatom, kao i troškove parničnih postupaka u iznosu od 111.162,50 dinara, odnosno 125.600 dinara.

 

Velimir Ćurguz je 2009. godine kao direktor "Ebart" novinske dokumentacije u programu Radija Slobodna Evropa na pitanje da podseti slušaoce o slučaju navodnog ubijanja beba u Vukovaru rekao da je "reč o tome da je tadašnji dopisnik Rojtersa Vjekoslav Radović pustio informaciju da je otkrivena jedna podzemna prostorija u kojoj je bilo 20 ubijenih srpskih beba. Vest je obišla ceo svet i reč je o jednom strašnom falsifikatu, vrlo svesno puštenom, sa ciljem da se podigne temperatura protiv Hrvata u Vukovaru".

 

U presudi Apelacionog suda stoji da se uvidom u originalni tekst agencijske vesti moglo utvrditi da Radović nije bio ni autor vesti, a ni izvor u koji se agencija pouzdala kada je objavila netačnu vest.

 

Sud je zaključio je da se "u ovom slučaju, iznošenje neistinite činjenice o tužiocu kao pojedincu ne može opravdati slobodom izražavanja o ratnoj propagandi kao pitanju od šireg društvenog značaja, jer tvrdnja da je tužilac pustio lažnu vest 1991. godine predstavlja činjenični iskaz".

 

"Tuženi je izjavom u navedenom radio programu povredio tužiočevu čast i ugled i prouzrokovao štetu u vidu psihičkog bola", navodi Apelacioni sud.

 

Zoran Ostojić je u emisiji "Stanje nacije" emitovanoj na TV B92 2009. godine, a čija je tema bilo ratnohuškačko novinarstvo, rekao - "Taj koji je odgovoran za tu laž, da je kada je JNA ušla u Vukovar nađeno u obdaništu 40 dece, radi tada za Rojters, dobio je otkaz, taj i dalje, zove se Vjekoslav Radović, beži od suđenja, i dalje on obavlja svoj posao za svoje gazde, ali oni imaju... da kažem... ti ratni huškači, imaju svoje udruženje i dobili su predsednicu udruženja koja će ih zaštititi, verovatno ima neku obavezu prema tome da ih štiti".

 

Apelacioni sud istakao je da je minimalno verovatno da Ostojiću kao dugogodišnjem novinaru koji učestvuje u TV programu nije bilo poznato za tužiočeva istupanja povodom informacije da on nije autor vesti.

 

"Sloboda tužioca da javno iznese svoje mišljenje ili činjenice o određenoj ličnosti je ograničena pravom te ličnosti da se poštuje njeno dostojanstvo", naveo je sud.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar