BAZENUNS.RS

 

09. 11. 2016. BIRNKomentari (0)

Hronologija napada na BIRN (nastavak)

Kampanja koja je vođena protiv BIRN-a u januaru 2015, a koja je kulminirala kada je srpski premijer Aleksandar Vučić 09. januara BIRN nazvao “lažovima”, nastavlja se istraživanjem tabloida Informer o finansiranju medijskih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom, a među kojima je i naša organizacija.

12. januar 2015 – Karikaturista Marko Somborac iz svog ugla je prikazao sukob Vučić-EU nakon slučaja “Tamnava”

 

Somborac

 

12. januar 2015 – U intervjuu za seebiz.eu portal, Slobodan Georgiev (BIRN) je rekao da Vučića više zanima uređivanje medija nego vođenje države.

 

“Srbija nema mainstream medije koji smeju kontinuirano da rade na monitoringu vladinih politika, već su se pretvorili u kanal za veličanje lika i dela Aleksandra Vučića. A ako nema slobodnih medija, koji moraju sami da se bore sa svojim čitaocima i gledaocima za slobodu, nema ni slobodne države.”

 

12. januar 2015 – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da polemika na relaciji Vučić-EU pokazuje da samo članovi Vlade Srbije nemaju pravo na svoje mišljenje.

 

“Već sam upozoravao premijera Vučića da će, kada do toga dođe, ostajati sam i u takvim borbama neće imati podršku koalicionih partnera. Pokazalo se da sam bio u pravu. Evidentno je da niko iz SPS ne želi da brani stav Vlade Srbije, kao da je tenderom za ispumpavanje vode rukovodio kabinet premijera, a ne Ministarstvo rudarstva i energetike na čijem čelu je upravo kadar SPS”, rekao je Stefanović.

 

12. januar 2015 – Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije i bivši predsednik Srbije, rekao je za Blic da je Vučićeva reakcija bila preterana.

 

12. januar 2015 – Povodom napada na BIRN, oglasio se i Centar za evroatlantske studije, na čelu sa Jelenom Milić. Oni su kritikovali odgovor premijera Srbije institucijama EU i da to može da ugrozi odnose EU i Srbije.

 

12. januar 2015 – Reakcija na BIRN-ov tekst stigla je i iz Svetske banke. Vesna Kostić iz Kancelarije Svetske banke u Srbiji kaže da je Svetska banka pristala da se ta procedura sprovede po srpskim propisima, a ne po sopstvenim propisima javnih nabavki, jer je ceo postupak sproveden u vanrednim okolnostima. Ona tvrdi da je tender za ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“ sproveden u skladu sa važećim propisima i praksom.

 

11. januar 2015 – Analitičari Dušan Janjić, Dejan Vuk Stanković i Boško Jakšić za TANJUG analiziraju polemiku između premijera Vučića i portparolke EK Maje Kocijančič, i ulogu BIRN-a.

 

11. januar 2015 – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić potpuno u pravu i da u polemici sa portparolkom EK Majom Kocijančič nije reč o slobodi medija već o lažima Evropske komisije. “ Ja to razumem jer sam i ja bio u takvoj situaciji – da sve što oni učine iz Evrope ovde u sumnjivim transferima prema takozvanim nevladinim organizacijama kojima je jedini cilj da omalovaže ili nešto slično urade, a ne da podrže zdravu slobodu govora zasnovanu na činjenicama i istini“, rekao je Dodik.

 

11. januar 2015 – Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin takođe se oglasio povodom izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič. On je naglasio da niko nema pravo da naređuje premijeru Aleksandru Vučiću – osim građana Srbije koji su mu dali mandat na izborima da se bori za njihove interese i interese zemlje i rekao da je lično veoma iznenađen, ističući da ne razume zašto se na Srbiju ne mogu odnositi ista pravila kao i na bilo koju drugu zemlju, prenosi Tanjug.

 

-10.01.2015 EU - Ne placamo kampanje protiv Vlade Srbije

 

11. januar 2015 – Ministarstvo rudarstva i energetike sopštilo je da BIRN-ov tekst koji se odnosi na ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“, a koji su preneli drugi mediji, u ključnim segmentima ne odgovara istini. Ministar Aleksandar Antić rekao je da „država i JP EPS nisu mogli da otpočnu ispumpavanje vode po hitnom postupku iz razloga što je čitav projekat finansirala Svetska banka, a kompletna tenderska procedura morala je da bude usklađena sa njihovim pravilima“.

 

10. januar 2015 – Na websajtu Peščanik.net, ekspert u oblasti prava Vesna Rakić-Vodinelić pravi osvrt na situaciju u kojoj se našao BIRN, u tekstu pod nazivom „Je suis BIRN“ stavljajući našu organizaciju u kontekst napada Aleksandra Vučića na slobodu izražavanja, u trenutku njegovog istovremenog žaljenja za žrtvama terorističkog napada na novinare satiričnog lista „Charli Hebdo“ u Parizu, podsećajući na slogan Duška Radovića – Pre nego što popraviš svet, popravi česmu u svom stanu.

 

10. januar 2015 – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog načina na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN). NUNS u svom saopštenju ocenjuje ovakvo ponašanje predsednika Vlade Srbije otvorenim pritiskom, ne samo na novinare BIRN-a, već i ugrožavanjem slobode medija. NUNS upozorava da uspostavljanje kritičke javnosti, kao sastavnog dela demokratskih sistema, nije moguće bez istraživačkog novinarstva kojim se bavi BIRN.

 

10.01.2015 NUNS - Pritisak premijera na novinare BIRN-a

 

9. januar 2015 – Koordinator programa Balkanske istraživačke mreže u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je da BIRN stoji iza svojih tekstova i da je tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava 100 odsto istinit. „Mi smo objavili tekst iza koga stojimo. Naš tekst je 100 odsto tačan, sve je jasno, mi nikada ne objavljujemo stvari za koje nemamo dokaze. Žao mi je niko od kolega nije preneo taj tekst“, kazao je Georgijev agenciji Beta.

 

9. januar 2015 – Izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića u sklopu konferencije za štampu održane nakon sednice Predsedništva SNS-a, u kojoj on optužuje BIRN da je lagao u vezi sa istraživanjem o “Air Serbia” kao i u najnovijem istraživanju o manipulacijama prilikom izbora firme za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava. „BIRN, to su oni koji su dobili pare od gospodina (šefa delegacije Evropske unije Majkla) Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije. Tim lažovima recite da su opet lagali“, rekao je Vučić. Ova izjava pokrenula je u javnosti raspravu o slobodi medija u Srbiji, kao i o odnosu Srbije i Evropske unije.

 

ALEKSANDAR VUCIC

 

8. januar 2015 – BIRN Srbija objavljuje tekst pod naslovom Ispumpavanje kopa i budžeta u kom se navodi da je Elektroprivreda Srbije na tenderu za sanaciju najznačajnijeg rudnika u Srbiji dodelila posao konzorcijumu bez iskustva, čime je dodatno uvećala cenu čitavog posla.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar