BAZENUNS.RS

 

10. 11. 2015. M.D. politika.rsKomentari (0)

Krivična prijava zbog napada na ekipu „Politike”

Inspektori Odeljenja za javni red i mir beogradske Policijske stanice Vračar podneli su krivičnu prijavu protiv Božidara Filipovića kojom ga sumnjiče za ugrožavanje bezbednosti.

On je prošle sedmice napao novinarsku ekipu „Politike” koja je izveštavala o eksploziji bombe u zgradi u Trnskoj ulici broj 4 u Beogradu.

 

Prethodno, policija je saslušali sve učesnike ovog incidenta.

 

Krivična prijava juče je dostavljena Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, pa se uskoro očekuje saslušanje svih učesnika i očevidaca incidenta.

 

Podsećamo, Božidar Filipović pritvorio je na petnaestak minuta u stanu u kojem živi ekipu „Politike”, novinarku Danijelu

 

Vukosavljević i fotoreportera Dragoslava Žarkovića, koji su bili na zadatku u pomenutoj zgradi.

 

Filipović je u kućnom pritvoru pod elektronskim nadzorom zbog sumnje da je napao policajca.

 

U stan u kojem živi, novinari su ušli na njegov poziv, u nadi da će dobiti više informacija o eksploziji bombe koja se desila desetak sati ranije.

 

Filipović je novinarki i fotoreporteru našeg lista pretio rečima „olovom ću vas napuniti pa da vidimo ko će onda da piše tekst”.

 

Kazao je i da je iskopao četiri groba ispred kuće. Jednom od momaka koji je bio u njegovom stanu doviknuo je da zaključa vrata i stane na njih da naše kolege ne bi mogle da izađu.

 

U stanu su kada je ušla ekipa „Politike”, već bili novinari dnevnog lista „Alo”, koji sutradan, međutim, o ovom incidentu nije izvestio svoje čitaoce.

 

Napad na ekipu „Politike” osudila su i novinarska udruženja. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je protest i od nadležnih pravosudnih organa zatražilo da kazne počinioca ovog skandaloznog nasrtaja na novinare koji su obavljali profesionalni zadatak.

 

Reagujući povodom incidenta, Udruženje novinara Srbije (UNS) zahtevalo je da počinioci budu kažnjeni u skladu sa zakonom i podsetilo da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar