BAZENUNS.RS

 

14. 10. 2018. NUNSKomentari (0)

NUNS i NDNV osuđuju pritiske na Tatjanu Vojtehovski i TV Prva

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro osuđuju pritiske kojima su izloženi Tatjana Vojtehovski i TV Prva: nezadovljna emisijom “Život priča” o nesrećama u preduzeću “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani, sindikalna organizacija ove fabrike je u znak protesta najavila jednočasovni prekid rada 16.10.2018.godine. Pored toga, Slobodan Nešovanović, vođa smene u ovoj fabrici, jedan od sindikalnih rukovodilaca i vodećih lokalnih aktivista SNS-a, preko društvenih mreža zahteva hapšenje Vojtehovske.

Foto: N1

Foto: N1

Tatjana Vojtehovski se u emisiji “Život priča” kroz tri epizode (dve - prošle godine) bavila nesrećom u fabrici “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani, u kojoj su poginuli Milimir Milivojević i Milojko Ignjatović, ukazujući kroz svedočenja i dokumentaciju na kršenje zakona i procedara, a posebno na nastojanje rukovodstva fabrike da okrivi mrtve radnike za sopstvenu smrt.

 

U poslednjoj epizodi, emitovanoj 10. oktobra, gost je bio Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega: on je u emisiji otvoreno govorio o pritiscima, pretnjama i ucenama koje je trepeo od strane direktora fabrike Radoša Milovanovića.

 

U saopštenju Odbora Sindikalne organizacije koje su izdali posle treće epizode, navodi se da “negativna medijska propaganda koja se vrši preko produkcijske kuće Tatjane Vojtehovski, preti da ozbiljno naruši ugled preduzeća” i da “izrečene laži i klevete idu tako daleko da traže zatvaranje fabrike i glavu Radoša Milovanovića”.

 

“Direktor Milovanović je pristao na razgovor sa nama ali je neposredno pred snimanje naprasno odustao, iako je mednjuvremenu govorio za RTS, Pink, pa i Danas, izjavila je Vojtehovski. Ona kaže da najavu obustave rada doživljava kao pritisak ali ne od strane sindikata, već direktora i rukovodstva fabrike. Ona podseća i da je posle prošlogodišnje emisije, umesto direktora, demanti uputila sindikalna organizacija.

 

NUNS i NDNV pozvaju sindikalno rukovodstvo fabrike “Milan Blagojević-Namenska” a.d. Lučani da prestanu sa pritiskom na slobodu govora i novinarstvo i da više energije usmere na poštovanje radničkih prava i zaštiti njihove bezbednosti: prema podacima TV N1 od 1995. godine u fabrici „Milan Blagojević - Namenska“ do danas poginulo je 18 radnika.

 

Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 69 incidenata od početka ove godine.

 

14. oktobar 2018.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar