BAZENUNS.RS

 

05. 12. 2018. NUNSKomentari (0)

NUNS i NDNV: Tužba Radulovića – politički pritisak na list Danas

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upućuju javnu kritiku Saši Raduloviću, bivšem ministru i predsedniku Pokreta Dosta je bilo (DJB) koji je svoje nezadovoljstvo tekstom u listu Danas “pretočio” u tužbu protiv tog lista, zahtevajući značajnu novčanu nadoknadu za duševni bol.

NUNS i NDNV smatraju da tužba Radulovića predstavlja politički pritisak na list Danas, koji i inače – kao i drugi mediji koji nisu pod kontrolom vlasti – rade u veoma teškim uslovima, konstantno na ivici egzistencije.

 

NUNS i NDNV podsećaju Sašu Radulovića da je svoje nezadoljstvo tekstom „Preuzimanje krivice“, koji je u Danasu objavljen još 9. maja, već javno izrazio koristeći pravo na odgovor, kako to predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima. 

 

Istim povodom, Radulović je mogao da se žali Savetu za štampu, samoregulatornom telu koje je nadležno za pitanje novinarske etike. Naravno, u oba slučaja Radulović nema pravo i na novčanu nadoknadu koju sada traži sudskim putem.

 

Bivši predsednik Pokreta DJB Saša Radulović tužio je izdavača dnevnog lista Danas zbog teksta Branislava Klanščeka „Preuzimanje krivice“. Radulović koji je šef Programskog saveta DJB, tužbom potražuje da mu preduzeće Dan Graf solidarno sa drugotuženim Klanščekom na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled povrede ugleda i časti isplati 400.000 dinara.

 

Sporni tekst je zapravo reakcija Branislava Klanščeka na saopštenje Pokreta DJB koje je prethodno objavljeno u Danasu. U Klanščekovom tekstu Radulović je u više navrata pomenut i zato je iskoristio zakonsko pravo na odgovor. 

 

NUNS – NDNV  

Beograd-Novi Sad 5.12.2018. 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar