BAZENUNS.RS

 

03. 11. 2016. Miloš Miljković DanasKomentari (0)

Odnos Vučića prema medijima doveo do zastrašivanja

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) obavestio je policiju o nedavnom praćenju i zastrašivanju novinarki te redakcije.

Direktor CINS-a Branko Čečen rekao je za Danas da je nekoliko muškaraca „grubog i krupnog" izgleda, pratilo i fotografisalo njihove novinarke, kako ispred redakcije tako i po kafićima u koje su svraćale. 

 

- Pet dana pre ovog događaja, jednoj našoj novinarki na ulici su dobacivali „rušiš državu“, a druga je fotografisana. Događalo se da nas hakuju, da nam upadaju u sistem, od policije smo saznali da su nam pratili mejl komunikaciju gotovo dve godine, dobijali smo razne političke pretnje, ali ovakvo otvoreno fotografisanje i zastrašivanje do sada nismo doživeli - tvrdi Čečen. - Praćenje i zastrašivanje naših novinarki je rezultat ukupnog agresivnog odnosa predsednika vlade prema medijima, kao i provladinih medija koji vode hajku protiv svakog ko se kritički odnosi prema vladajućoj garnituri - smatra Čečen i dodaje da se ovo ne dešava prvi put, jer se slična situacija dogodila u dva navrata tokom oktobra. 

 

On smatra da je razlog otvorenog zastrašivanja novinarki to što trenutno rade deset priča, od kojih za pet može da kaže da mogu da izazovu nečiji pokušaj da ih obeshrabri. 

 

- Takođe, ovo može da bude i pokušaj da nas spreče da dalje istražujemo neke priče koje smo već objavili. Ne bih da navodim o kojim se tačno pričama radi, jer smatram da bi to u ovom trenutku bilo nebezbedno po naše novinarke i po njihove izvore. Ipak, svaku priču ćemo istražiti do kraja a svaku pretnju koju nam upute ćemo objaviti - rekao je Čečen. 

 

Direktor CINS-a je veoma zabrinut za bezbednost njegovih novinara jer prema jednom istraživanju o bezbednosti medijskih radnika, fizičkim napadima uvek je prethodilo praćenje radi prikupljanja podataka. 

 

- Zato smo o ovoj situaciji odmah zvanično obavestili MUP, ali nismo podneli prijave. Naši advokati smatraju da za to ima malo elemenata, jer nije došlo do otvorene pretnje nasiljem. Međutim, što se tiče neovlašćenog fotografisanja, član 144 Krivičnog zakonika Srbije je po tom pitanju jasan. Za mene to je zastrašivanje i potencijalno ugrožavanje bezbednosti - kaže Čečen.

 

Krivični zakonik Stav 1: „Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak drugog lica, i na taj način zadre u njegov lični život, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Stav 2: „Ako delo iz ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom do tri godine."


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar