BAZENUNS.RS

 

09. 11. 2015. Miroslava Derikonjić, Aleksandar Bojović PolitikaKomentari (0)

Tužilaštvo ispituje napad na ekipu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je postupak povodom napada Božidara Filipovića na novinarku i foto-reportera „Politike” koji su pre dva dana izveštavali o eksploziji bombe u beogradskoj Trnskoj ulici broj 4 na Vračaru.

politika.rs

Kako nam je rečeno u tužilaštvu, policiji je podnet zahtev da se provere i ispitaju svi detalji i okolnosti spornog događaja.
„U narednih nekoliko dana i novinarka Danijela Vukosavljević biće pozvana da da izjavu o događaju”, kažu za „Politiku” u beogradskom Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

 

Podsećamo, Božidar Filipović pritvorio je na petnaestak minuta u svom stanu novinarku i foto-reportera „Politike”, koji su bili na zadatku u pomenutoj zgradi. On je u kućnom pritvoru sa elektronskom narukvicom zbog sumnji da je napao policajca. U taj stan novinari su ušli na Filipovićev poziv, u nadi da će dobiti više informacija o eksploziji bombe u Trnskoj 4, koja se desila desetak sati ranije.

 

Našoj koleginici sa „Hronike” Danijeli Vukosavljević Filipović je pretio rečima „olovom ću vas napuniti pa da vidimo ko će onda da piše tekst”. Kazao je i da je iskopao četiri groba ispred kuće. Jednom od momaka koji je bio u njegovom stanu doviknuo je da zaključa vrata i stane na njih da naše kolege ne bi mogle da izađu. U stanu su kada je ušla ekipa „Politike”, već bili novinari dnevnog lista „Alo”. Juče u ovom tabloidu, međutim, nijednom reči nije pomenut incident, niti pretnje koje je Filipović izgovorio novinarki i fotoreporteru našeg lista.

 

Novinarka „Politike” juče je ceo događaj prijavila u Policijskoj sta-. nici Vračar gde su joj rekli da će ispitati sve okolnosti ovog incidenta, nakon čega će podatke dostaviti nadležnom tužilaštvu.

 

Iako mu detalji konkretnog predmeta nisu poznati i, kako naglašava, ne želi ništa da prejudicira, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić ističe da bi se, načelno, kada neko nekog liši slobode bez pravnog osnova, može govoriti o krivičnom delu protivpravnog lišenja slobode.

 

„U takvom slučaju, nije bitno koliko je događaj vremenski trajao. Pretnje koje su nekome upućene, u smislu napada na život i telo i nanošenja određenog zla, uslovno rečeno, kod osobe kojoj su namenjene mogu da stvore osećaj utroženosti i straha. Tada može da se govori o krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti”, navodi Škulić.

 

Za krivično delo protivpravnog lišenja slobode zakonom je zaprećena kazna od šest meseci do 12 godina, dok zakon za napad na život i telo predviđa novčanu ili zatvorsku kaznu do tri godine.

 

Naravno, naglašava ovaj profesor, treba ispitati sve okolnosti slučaja i utvrditi o kojoj je kvalifikaciji dela reč.
Činjenica da se Božidar Filipović nalazi u kućnom pritvoru, prema rečima našeg sagovornika, može da bude razlog zbog kog će tužilac predložiti da mu odredi „pravi” pritvor.

 

„To, međutim, nije obaveza već isključivo odluka tužioca. O njegovom predlogu o određivanju pritvora odlučuje sudija za prethodni postupak”, objasnio je Škulić.

 

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, koja nadzire meru kućnog pritvora tokom jučerašnjeg dana nije obaveštena o Filipovićevom postupku. Čim to bude urađeno, navode iz ove ustanove, o slučaju će biti obavešten sud koji je Filipoviću izrekao meru kućnog pritvora.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je protest zbog napada na novinarsku ekipu „Politike” i traži od nadležnih pravosudnih organa da kazne počinioca ovog skandaloznog nasrtaja na novinare koji su obavljali profesionalni zadatak. I Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog jučerašnjeg napada na ekipu „Politike” i traži da počinioci budu kažnjeni u skladu sa zakonom.

 

UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i očekuje od nadležnih da što pre otkriju odgovorne i procesuiraju ih u skladu sa zakonom. 


Komentari (0) OSTAVI KOMENTAR


Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

Ime i prezime

Komentar