Reporta: Sigurnosna aplikacija za novinare koji izvještavaju iz opasnih zona

 

International Women’s Media

Foundation (IWMF), razvila je sigurnosnu aplikaciju za novinare pod nazivom Reporta, koja jednim pritiskom na taster može signalizirati hitan slučaj ili poslati poziv u pomoć. Razvoj aplikacije je finansiran od strane Howard G. Buffett Foundation granta, u partnerstvu sa Međunarodnim centrom za novinare (ICFJ) i organizacijom Global Journalist Security (GJS).


Aplikaciju, koja je dostupna za besplatno preuzimanje za Android i iOS uređaje, karatkterišu tri funkcije:

automatski i prilagodljivi "check-in" sistem koji omogućava novinarima da budu u stalnom kontaktu sa urednicima, bliskim suradnicima ili članovima obitelji,
mogućnost signaliziranja potencijalne opasnosti, te
SOS taster, u slučaju hitnih intervencija.

 

 

 

Reporta omogućava i kreiranje i filtriranje kontakata koji će primati obavještenja o lokaciji novinara i potencijalnim opasnostima. Kontakti su podijeljeni u tri skupine, odnosno tri tzv. "kruga", od kojih svaki ima različite stepene vidljivosti.

 

Privatni krug namijenjen je za urednike u redakcijama, bliske suradnike i članove obitelji, potom javni krug, za organizacije poput Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), dok je društveni krug namijenjen za Facebook i Twitter kontakte.

 

Reporta je dostupna na šest jezika (engleski, francuski, španjolski, turski, arapski i hebrejski), a sva komunikacija koja prolazi kroz aplikaciju enkriptovana je od početka do kraja.