Dunja Mijatović: Napadi na Rodića i Kurir moraju prestati odmah!

Mijatovićeva u izjavi za Kurir ističe da, sve dok postoje napadi na urednike i novinare, kao što su napadi na Rodića, mi ne možemo govoriti o slobodi novinarstva i sigurnosti novinara.

 

“Postoje delovi rada novinara u koje ja ne mogu ulaziti. Međutim, ono što je jednostavno nedopustivo na Zapadnom Balkanu su pretnje. Pretnje novinarima i članovima njihovih porodica, a time se stvara atmosfera koja nimalo nije dobra za novinarstvo i medijske slobode. Ne mogu biti sudija niti mogu da imam informacije o svemu, ali ono što je za mene osnovno jeste da se obezbedi sigurnost novinara, da konačno prestanu napadi na vlasnika Kurira Aleksandra Rodića, i ne samo na njega nego i na sve ostale novinare”, objašnjava Mijatovićeva.

 

Ona dodaje da je ovim povodom više puta razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima Srbije i da su po tim pitanjima uvek imali isto mišljenje.

 

“Ono što ja očekujem od vlasti i institucija jeste da učine sve da se istraže i spreče napadi. Mi moramo konačno da vidimo rezultate. Sve dok imamo napade na vlasnika Kurira, sve dok imamo Nenada Mihajlovića koji prima pretnje, Brankicu Stanković i ostale sa obezbeđenjem, ne možemo govoriti o slobodi novinarstva i sigurnosti novinara”, izričita je ona.
Predstavnica OEBS za slobodu medija je, takođe, istakla da ni novinari nisu dovoljno solidarni, kao i da u Srbiji postoji visok nivo autocenzure.

 

“Treba nešto da se uradi, ne samo od strane države, već i od strane novinarskih udruženja. U tom smislu, i UNS i NUNS su odradili profesionalan posao. To je izazov za čitavo društvo i nije samo stvar politike”, zaključila je Mijatovićeva.