Pet alata za sigurnost novinara na internetu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onion Share

 

Onion Share je alat otvorenog koda koji omogućava da anonimno i sigurno podijelite datoteku bilo koje veličine. Umjesto čuvanja informacija od povjerljivih izvora na nosivim diskovima ili mobilnim uređajima, novinari putem ove platforme, kojoj se ne može ući u trag, mogu lako pohraniti i podijeliti sadržaje sa svojim kolegama i suradnicima. 

 

Prilikom slanja i primanja datoteka, alat kreira link sa lozinkom koji se potom šalje putem enkriptiranih poruka. Kada korisnik preuzme sadržaj sa platforme, isti se trajno briše sa servera i nije više dostupan za preuzimanje. Onion Share može biti izrazito koristan alat za novinare koji komuniciraju sa zviždačima. Dostupan je za Linux, Mac OS X i Windows operativne sisteme.

 

 

 

Tor Messenger

 

TOR Messenger je višeplatformski alat koji omogućava anonimnu komunikaciju putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka. Tor Messenger podržava sljedeće servise: Jabber (XMPP), IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter i Yahoo. Ipak, preporuka je da se ovaj alat koristi sa servisom Jabber, čiji su serveri decentralizirani i u vlasništvu neprofitnih organizacija koje zagovaraju zaštitu prava na privatnost. Alat je dostupan za operativne sisteme Linux, Mac OS X i Windows.

 

 

 

OpenArchive

 

Brojni aktivisti koji se bave građanskim novinarstvom, nakon fotografiranja ili snimanja određenih događaja na kojima se desila prekomjerna upotreba sile od strane policije ili povreda ljudskih prava, nastoje da te sadržaje što prije objave na društvenim mrežama. Iako su društvene mreže pogodne za distribuiranje, one ne omogućavaju dovoljnu zaštitu privatnosti i arhivsku pohranu sadržaja. Često je slučaj da materijali objavljeni na društvenim mrežama koji potiču slobodu izražavanja, postaju predmet cenzure od strane vlada i mogu dovesti do narušavanja privatnosti korisnika društvenih mreža.

 

OpenArchive je mobilna aplikacija koja omogućava anonimno postavljanje osjetljivog multimedijalnog sadržaja bez straha da se tom sadržaju može ući u trag. Kada je sadržaj postavljen, automatski postaje zaštićen Creative Commons (CC) licencom i dostupan je javnosti na duži period. Aplikacija se trenutno nalazi u beta fazi i dostupna za mobilne uređaje sa Android operativnim sistemom. Vodič za preuzimanje aplikacije dostupan je ovdje.

 

 

 

Keybase

 

Keybase je otvoreni direktorij javnih ključeva koji se mogu verificirati putem računa na društvenim mrežama. Primjerice, ukoliko od izvora primite enkriptiranu poruku putem e-maila i želite da verificirate da li je ta osoba pouzdan izvor, Keybase direktorij vam može pomoći da otkrijete tko posjeduje ključ na osnovu profila koji pošiljalac poruke posjeduje na društvenim mrežama Twitter, Reddit ili Github.

 

 

 

Signal

 

Aplikacija Signal vam omogućava da realizirate enkriptirane pozive i tekstualnu razmjenu poruka sa svojim pretplatničkim brojem i kontaktima iz imenika koji su instalirali ovu aplikaciju. Korištenje pomenutih usluga je potpuno besplatno, a serveri ne skladište informacije o korisnicima. Također, aplikacija koristi naprednu end-to-end enkripciju koja garantuje privatnost za svaku konverzaciju koju ste realizirali. Aplikacija je dostupna za pametne telefone koji koristeAndroid i iOS operativne sisteme.

 

 

Tekst "Five tools for journalists’ online safety" (Jenny Manrique) izvorno je objavljen na portalu IJNet.org. Kompletan članak možete pročitati ovdje.