Novinari: Cilj Kusturičine tužbe je da otkriju izvore

Kusturica se u njemu dovodi u vezu sa Veselinom Vukotićem, kog autori nazivaju plaćenim ubicom s međunarodne poternice, kojeg štiti država Srbija.


Pozivajući se na izvor iz Bezbednosno-informativne agencije Janić i Bojčić u "Novogodišnjoj bajci za ubice" Kusturicu navode kao glavnog čoveka za vezu Veselina Vukotića sa Srbijom, u vreme dok se skrivao u Španiji i Francuskoj:
"...Kao nerazdvojni prijatelji, bili su na stalnoj telefonskoj vezi, a redovno su se i viđali (ni jedan ni drugi nisu to krili). Po tvrdnjama pojedinih izvora iz redova Službe, Kusturica je obavljao ulogu kurira između SDB Srbije (Stanišića) i Vukotića, prenoseći ovome poruke, a često i novac".

Usledila je tužba. Zbog, kako u njoj navodi Kusturica, povrede ugleda i časti i nanetog duševnog bola. Autori teksta misle, međutim, da se iza toga krije nešto drugo.


"Da se zastraše mediji, da se predupredi svako buduće istraživačko novinarstvo, a pre svega je cilj da se otkriju izvori", tvrdi autor teksta, novinar Zoran Janić.


Još kada je pokretao tužbu, Kusturica je u izjavi medijima rekao da to čini iz radoznalosti, da bi, kaže, video kako neko može da potkrepi takve optužbe i koji su dokazi. Na saslušanju pred sudom, krajem prošle godine, negirao je veze s Vukotićem.
"Moguće je da sam upoznao Veselina Vukotića, ali ne svojom voljom, jer sa njim nisam ni prijatelj ni poznanik", rekao tada Kusturica.


Tuženi smatraju da Kusturica, zbog tajnosti posla, tako nešto nije ni smeo da prizna, ali da će sve to potvrditi dokument koji su danas predali sudu.


"Iz kojeg jasno sledi da je Veselin Vukotić, na osnovu prethodnog dogovora sa Emirom Kusturicom, otišao da se sa njim nađe, zapucao je 850 kilometara iz Pariza u Perpijen, gde je Kusturica nastupao sa svojom grupom Zabranjeno pušenje, zatim su bili na zajedničkoj večeri", tvrdi Miroslav Bojčić, autor teksta.


"Taj dokument i po formi i po sadržini je falsifikat i neistinit dokument ne može biti nikakav dokaz. U narednom periodu, do narednog suđenja ću se potruditi i da pokušamo da utvrdimo ko je autor ovakvog pamfleta", rekao je za N1 Zdenko Tomanović, advokat Emira Kusturice.


Kusturica se da današnjem ročištu nije pojavio, a, podsetimo, pred istim sudom je pre godinu dana, zbog prenošenja spornog teksta, dobio e-novine. Za skoro 20.000 evra.