Nastavljaju se suđenja po tužbama novinara

Nekadašnji šef deska „Večernjih novosti“ Srđan Škoro tužio je u septembru prošle godine Kompaniju „Novosti“ radi zaštite od zlostavljanja na radu i pripremno ročište u Višem sudu po ovoj tužbi biće održano sutra. Isti tužilac i tuženi biće pred Prvim osnovnom sudom i u petak kada se nastavlja drugi postupak u kom se dokazuje nezakonitost Škorovog premeštaja iz „Večernjih novosti“ u list „Sport“, koji je u međuvremenu kompanija „Novosti“ prodala. Škoro je sada zaposlen kao novinar u listu „Zov“ koji izdaje Kompanija „Novosti“.


U sredu se pred Višim sudom nastavlja suđenje „Novostima“ po tužbi novinarke Jelene Jovović radi zaštite od zlostavljanja na radu, odnosno za dokazivanje „mobinga“. Prvo ročište održano je krajem septembra prošle godine, a na ovom bi trebalo da budu saslušani preostali svedoci među kojima i direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti“ Radomir Dmitrović.


Za 23. mart potvrđen je nastavak suđenja novinskoj agenciji „Tanjug“ pred Višim sudom u Beogradu. Novinarka Jasminka Kocijan početkom 2014. godine podnela je tužbu radi zaštite od diskriminacije i zlostavljanja na radu. Ročište zakazano za 8. decembar prošle godine je odloženo pošto je sudija obrazložila da da zvanično mora zatražiti proveru statusa Tanjuga jer ne zna ima li tuženog u postupku.


UNS nastavlja da na svom sajtu izveštava i sa suđenja u kom su novinari tuženi zbog onoga što su objavili. Pozivamo vas da nas informište ukoliko postoji sudski postupak koji se vodi protiv vas ili ste ga vi pokrenuli, a u vezi je sa profesionalnim radom u medijima.