Svedok promenio iskaz o golfu DB u Ćuruvijinoj ulici

Kao svedoci danas su saslušani nekadašnji pipadnici Službe koji su učestvovali u tajnom praćenju Slavka Ćuruvije. Aleksandar Radosavljević je tokom svedočenja promenio iskaz u odnosu na onaj dat 2007. godine u istrazi kada je rekao da je na dan ubistva video beli golf Državne bezbednosti, za koji Tužlaštvo tvrdi da su ga koristili neposredni izvršioci, u ulici gde stanuje Ćuruvija.


"Da li ste ovo tada rekli", upitala je sudija Jovanović, navodeći da je svedok naveo da nije video taj auto, na šta je Radosavljević odgovorio sa: "Otkud znam, ne sećam se toga, nisam".


Branilac Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je da će tražiti izdvajanje ovog zapisnika iz istrage pošto je, kako je rekla, njegov sadržaj netačan i rezultat "navođenja na odgovore" Radosavljevića.


Tužilac Milenko Mandić pitao je Radosavljevića da li je učestvovao i u tajnom praćenju predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, slučaj poznat kao Ibarska magistrala, u kojem su neki od sada optuženih bili osuđeni ili okrivljeni, ali je Veće zabranilo pitanje jer to nije predmet ovog postupka.


Pitanje je preformulisao advokat Nikola Barović, zastupnik Branke Prpe, upitavši ga da li je slučaj Ćuruvija jedinstvena situacija koja je završila smrtnim ishodom, uz podsećanje da je i u slučaju Ibarska magistrala, kao i u ovom, oslobođen čuvanja službene tajne.


Radosavljević je uzvratio da bi voleo da vidi taj papir, da ne želi da ugrozi sebe i nije odgovorio iskoristivši, pošto ga je sudija podsetila da ima na to pravo, takvu zakonsku mogućnost.


Tužilac je, na kraju svedočenja, ocenio da je svedok bio uplašen kod odgovaranja na neka pitanja, ali je predsednik Veća primetila da je Radosavljević rekao da se plaši, kod pitanja za praćenja Draškovića.


Radosavljević je na početku današnjeg svedočenja rekao da se ne seća najbolje događaja zbog protoka vremena, a kasnije da je Ćuruvija "praćen u stopu".


"Javljali smo redovno o njegovom kretanju, možda čak i van uobičajenog načina", rekao je svedok.
Na današnjem glavom pretresu svedočio je i nekadašnji pripadnik Službe Državne bezbednosti, Goran Milutinović, koji je ispričao da je bio u tajnoj pratnji Ćuruvije na dan ubistva, ali da se sa delom ekipe odvojio kako bi identifikovao muškarca sa kojim se Ćuruvija pozdravio u centru grada.


"Pratio sam ga do Molerove ulice, video gde živi, kako se zove i javio to u centralu", rekao je Milutinović, posle čega mu je poručeno da će se delu ekipe u kojem je bio pridružiti kolege koje su pratile Ćuruviju.


Tužilaštvo tereti nekadašnjeg pripadnika Službe Romića da je koristio Službin beli golf da bi zajedno sa optuženim Miroslavom Kurakom, koji je u bestvu, ubili Ćuruviju, što je on negirao navodeći da je kola koristio na kratko i vratio ih pre 11. aprila 1999. kada je Ćuruvija ubijen.


U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen po nalogo n.n. lica iz najviših struktura vlasti zbog njegovih javnih istupa, a kao pvooptuženi je označen nekadašnji šef Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković. Svi optuženi se negirali da su krivi.
Sledeći glavni pretres sudija Snežana Jovanović zakazala je za 28, 29. i 30. mart, kada će se saslušati novi svedoci.