"Ćuruvija":Pripadniku DB "vreme izbrisalo sećanje"

On je učestvovao u tajnom praćenju Ćuruvije, ali je na više pitanja odgovorio da se ne seća šta se dešavalo jer je od tada prošlo puno vremena.

 

Dragović je potvrdio da je "golf" koji je dužio preuzeo Ratko Romić, koga Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da ga je koristio kao neposredni izvršilac, zajedno sa Miroslavom Kurakom, koji je u bekstvu. 

“Šef odeljenja, sa kojim sam bio prilikom primopredaje kola, mi je rekao da je vozilo dao Romiću”, rekao je Dragović i dodao da zbog mraka nije mogao da prepozna ljude koji su čekali "golf" kod srušene zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu. 

Dragović nije mogao da se seti datuma kad se to desilo, nije se sećao ni da li se ranije pred državnim organima izjašnjavao o tome, a zaboravio je i šta je komentarisao sa kolegama o ubistvu Ćuruvije. 

“Na dan ubistva Ćuruvije radio sam prepodnevnu smenu od 7:30 u trajanju od oko osam sati, a za ubistvo sam čuo na vestima Studija B”, rekao je Dragović, govoreći o ubistvu koje se dogodilo 11. aprila 1999. u periodu od 16:38 do 16:45 sati. 

Izjašnjavajući se o optužnici, Romić je negirao krivicu i naveo da je "golf" pozajmio na kratko, jer su njegova kola bila na popravci, kao i da ih je vratio pre nego što je Ćuruvija ubijen. 

Krivicu su negirali i ostali optuženi. 

Dragović je izjavio da u pasažu, u kojem je ubijen Ćuruvija, nije bilo bezbednosnih kamera, ali jeste na zgradi "dijagonalo levo" koju koristi Komercijalna banka, s tim što smatra, ali ne može to da tvrdi, da su one bile isuviše daleko da bi snimile ubistvo. 

Na današnjem glavnom pretresu svedočio je, dosta kraće, i nekadašnji pripadnik Državne bezbednosti Nebojša Grujić, koji je, kao pešak, sa Dragovićem učestvovao u tajnom praćenju Ćuruvije u prepodnevnoj smeni. 

“Kada sam sutradan došao na smenu pitao sam da li radimo isti objekat”, ispričao je Grujić, navodeći da je tek tada saznao da je Ćuruvija ubijen. 

Tužilaštvo tereti i nekadašnjeg šefa Držvne bezbednosti Srbije Radomira Markovića kao i nekadašnjeg šefa beogradskog centra Državne bezbednosti Milana Radonjića. 

Marković se optužuje da je sa planom za ubistvom upoznao Radonjića, koji je, kako se navodi, Romića i Kuraka snabdeo informacijama o kretanju Ćuruvije i povukao tajnu pratnju pre ubistva da ga pripadnici DB ne bi videli. 

Ćuruvija je ubijen iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti, jer ih je kritikovao u javnim nastupima, tvrdi Tužilaštvo. 

Predsednik sudskog veća Snežana Jovanović za sutra je zakazala nastavak suđenja, a planirano je saslušanje novih svedoka.