Matić o slučaju Dade Vujasinović: Još čekamo superveštačenje

Poslednje četiri godine, tim slučajem bavi se Komisija za istraživanje ubistva novinara. Sa predsednikom komisije za istraživanje ubistava novinara Veranom Matićem razgovarao je Igor Košut.

 

Šta je, u slučaju Dade Vujasinović, do sada uspela da uradi Komisija za istraživanje ubistva novinara?

"Slučaj Dade Vujasinović je malo specifičan kada je u pitanju rad komisije. U najvećem delu su nama vezane ruke, ograničeni smo onim što treba neki drugi da urade. Slučaj Dade Vujasinović se do 2009. vodio kao samoubistvo, nije bilo nikakvih istražnih radnji osim onih koje su učinjene kada se smrt dogodila. Bili smo u situaciji da imamo oprečna mišljenja naših veštaka, pa smo odlučili da se mora uraditi superveštačenje, došli smo do Nacionalnog forenzičkog instituta iz Haga koji ima ozbiljno međunarodno iskustvo. U tom paketu koji je poslat u Hag je i puška i dodatni patroni koji su dodatno ispaljeni kako bi se izvršile probe. I u ovom slučaju je i porodica učestvovala u tome, dozvolili su da preuzmemo te predmete, odnosno da preuzme tužilaštvo i ono je preko Ministarstva pravde sve poslalo u forenzički institut."

Kada se mogu očekivati rezultati superveštačenja u Hagu i šta vi od njih očekujete?

 

"Nacionalni forenzički institut je, kada smo sa njima pregovarali, bio u velikom poslu oko veštačenja tela iz aviona koji je oboren iznad Ukrajine, a u kojem je bilo dosta Holanđana, i pretpostavljam da bi to mogao da bude razlog zbog kojeg toliko dugo čekamo na rezultate. Ja mislim da je već trebalo da ih dobijemo i svakih nekoliko nedelja intervenišem kod našeg Ministarstva pravde da traže odgovor i rezultate što pre. Mislimo da će ono što budemo dobili iz Haga poslužiti istražnim organima da koncipiraju istragu dalje."

Stiče se utisak da nadležne državne institucije ne žele previše da govore o tome šta je do sada urađeno na rasvetljavanju smrti Dade Vujasinović. Kakva je vaša saradnja sa njima?

 

"Rad komisije je i postavljen tako da će ona prestati da radi kada bude bilo kakve teškoće u saradnji sa institucijama sistema. Dakle, to je bio i uslov da sama komisija počne da radi i do sada nismo imali nikakvu vrstu opstrukcija niti miniranja samog procesa u kojem učestvujemo".

Šta vama govori činjenica da ni posle 22 godine ne znamo šta se zaista desilo sa jednom od najpoznatijih srpskih novinarki?

 

"Još uvek u ovoj zemlji nije, na generalnom nivou, stvoren duh da je apsolutno nedopustivo ono što je činjeno tokom ovih ratnih zbivanja i Miloševićevog režima i da je neohodno da sve bude razotkriveno i kažnjivo. Mi smo ostali bez odgovora na čitav niz drugih ubistava, Pavla Bulatovića, generala Stojčića, Badže, ubistva koja su se događala i koja se ne mogu definisati kao ubistva nekih mafijaških obračuna, već su to bili u tom trenutku visoki državni funkcioneri. Kao da nikoga to ne zanima, a to je nešto što je veoma važno i u simboličkoj ravni, ali i u ravni čišćenja institucija koje to nisu uradile u prošlo vreme".

Video snimak televizije N1 možete pogledati OVDE