Pretnje leskovačkoj novinarki na Fejsbuku: „Uništiću ti život, bolesnice odvratna”

Milica Ivanović za Cenzolovku kaže da je o Aleksandru S. iz Bojnika pisala u martu za Blic, a potom i za leskovački portal Jugmedia, kada ga je, navodno, pretukao jedan bračni par.

 

Pre nekoliko dana je, objašnjava ona, napisala drugi tekst o tom paru i teškim uslovima u kojima žive sa svojim detetom, da bi na kraju teksta dodala da se „pamti njihovo učešće u prebijanju mladića iz Bojnika“.

 

To je, kaže, bio okidač za pretnje koje joj je Aleksandar S. uputio preko Fejsbuka.

 

Kako se može videti iz njihove prepiske, on joj je rekao da ga je „u zadnjem delu teksta spomenula“ a nije ga obavestila o tome, a potom joj poručio „da pita kolegu iz Kurira kako je prošao i s kim je pričao“.

 

On je napisao i da joj obećava da će „sa dva poziva zatvoriti zgradu u kojoj radi“, te da će je zvati „direktor iz beogradskog Blica“.

„Nije problem da li se ja plašim, veći problem je kada nam se uplaše deca. Ja sam navikla na pretnje, ali moja porodica nije, tako da su oni sada mnogo uplašeni i zabrinuti“ (Milica Ivanović)

 

Pritom se pozvao na „nekog s kim se druži iz Ministarstva“ i opet je „opomenuo“ da „pazi šta radi“ i da će joj „uništiti život“ tako što će „izgubiti posao nastavi li tako“. Na kraju je Ivanovićevu nazvao „bolesnicom jednom odvratnom“.

 

Urednica portala Jugmedia kaže da u spornom tekstu nije čak ni spomenula njegovo ime, „već samo njegov slučaj kao ilustraciju, govoreći o toj porodici“.

 

„Čak i da ga jesam spomenula, to je moje legitimno pravo, jer mi je ispričao svoju priču koju sam prethodno objavila. Slučaj sam odmah prijavila policiji, ali izjavu još uvek nisam dala. Kontaktirala sam s Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Asocijacijom onlajn medija i dogovor je da NUNS umesto mene podnese prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal“, kaže Milica Ivanović.

 

Ona je, kako tvrdi, uplašena za svoju bezbednost i, kada je sama u kancelariji, sedi „pod ključem“.

 

„Nije toliki problem ni u tome da li se ja plašim, veći problem je kada nam se uplaše deca. Ja sam navikla na pretnje, ali moja porodica nije, tako da su oni sada mnogo uplašeni i zabrinuti“, dodaje ona.

 

NUNS: Sve više pretnji novinarima preko društvenih mreža

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže da će ovo udruženje podneti prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal čim Ivanovićeva dostavila dokaz o pretnjama na Fejsbuku, „a onda ćemo videti šta će Tužilaštvo uraditi po tom pitanju“.

 

„U poslednje vreme smo imali nekoliko slučajeva pretnji, koje smo prijavili. Međutim, zasad od Tužilaštva nemamo povratnih informacija šta se s tim slučajevima desilo“, navodi Obradović.

 

On ističe da se sve pretnje, bilo da dolaze od funkcionera ili građana, moraju shvatiti ozbiljno i nadležni moraju hitno da reaguju, kako bi se predupredile moguće posledice.

 

„Važno je da se ove istrage dovedu do kraja, ne samo zbog onih koji prete već i zbog toga što se može desiti da, ako nadležni ne reaguju, oni koji prete pređu sa reči na dela“, upozorava predsednik NUNS-a.

 

Ne samo da je novinarima ugrožena bezbednost već ovakve pretnje, zaključuje Obradović, stvaraju autocenzuru kod novinara, „što je, po svemu sudeći, jedan od ciljeva onih koji prete“.

 

PREĆENO I ZAMENIKU UREDNICE JUGMEDIJE

 

Krajem 2014. godine je trenutnom zameniku glavnog i odgovornog urednika Jugmedije i dopisniku Južnih vesti, Draganu Marinkoviću, jedan čitalac poručio: „Dao bih ti metak u čelo“.

 

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, međutim, odbacilo je Marinkovićevu prijavu, uz obrazloženje da to nije krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, jer mu „nije prećeno kao novinaru nego kao običnom građaninu“, prenele su Južne vesti.

 

NUNS je tada ocenio da ovakvim postupanjem srpsko pravosuđe samo ohrabruje dalje pretnje novinarima.