Završena glavna rasprava po tužbi protiv novinarke VOICE

Sudija Irena Trifunović Radulović je zaključujući raspravu rekla da će presuda biti doneta u zakonskom roku i dostavljena stranama u postupku. 

 

Bejatović je tužio Ranku Ivanosku zbog teksta "Agencija za konsalting 'proizvodi akademce u Kuli" objavljenog na tom portalu 1. februara 2015. godine jer mu je, kako je naveo,  povređena čast i ugled i zatražio pola milona dinara na ime naknade nematerijalne štete. 

 

U tekstu se govori o tome da je Kulski obrazovni centar, čiji je Bejatović vlasnik,  zapravo agencija registrovana za konsalting i menadžment a ne "univerzitetski centar u Kuli", "kulska akademija", "visokoobrazovna ustanova",  kako je u javnosti  promovisan.

VOICE je naveo da centar "nudi široku paletu studija na više privatnih fakulteta od kojih nijedan nema dozvolu za rad u isturenom odeljenju u Kuli".

 

Bejatović na današnjem ročištu rekao da su navodi u tekstu neistiniti i  da tekst predstavlja orkestrirani i tendeciozni napad i poziv na linč.

 

"Došao sam u veliku nepriliku zbog ovog teksta. Ovo je ljaga neviđena koja je povredila ne samo mene nego i moju uži i širu porodicu", rekao je Bejatović, dodavši da je zbog teksta dožive "brodolom".

 

On je kazao da je posle objavljivanja teksta dobio pretnje telefonom od jednog advokata, čije ime nije hteo da navede jer je u toku istraga, da mu je automobil zapaljen,  kao i da su  nepoznate osobe pokušale da ga fizički napadnu u Beogradu. 

 

Bajatović je rekao i da je članak  i napade i pretnje doveo u vezu zato što se sve dešavalo vrlo brzo posle objavljivanja teksta, u januaru-februaru. 

 

VOICE je preneo i da Pravni fakultet za privredu i pravosuđe čiji je Bejatović profesor, važi za navodni novosadski "protočni bojler“ za instant-akademce,  kao i da je  Bejatović  i ranije dolazio u žižu javnosti, ali retko akademskim povodom -  o njemu se pisalo 2006. kada je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad "Morava osiguranju" iz Beograda,  da je tužio Parking servis jer mu je pauk odneo automobi, kao i VMA za navodno ubistvo brata koji je preminuo u toj ustanovi 2012.

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.