Viši sud oslobodio predsednika SNP "Naši" Ivana Ivanović

Obrazalažući presudu sudija Zoran Ganić rekao je da Ivanović nije izvršio ni krivično delo proganjanja koje mu je tužilac stavio na teret, kao i da su neki od svedoka rekli da su se osećali progonjeno ali da niko nije naveo da ih je Ivanović proganjao.

Ivanović je na sajtu SNP "Naši" 28. marta 2014. godine objavio spisak, kako je naveo, 30 "najvećih srbomrzaca i izdajnika" medju javnim ličnostima, na kojem su glumci, reditelji, pisci, politički analitičari i novinari.

Na tom spisku, između ostalih, nalaze se glumica Mirjana Karanović, direktor B92 Veran Matić, glumac Nikola Djuričko, urednica Peščanika Svetlana Lukić, Biljana Srbljanović, Latinka Perović, Petar Luković, pisac Vladimir Arsenijević, Branko Radun, pevačica Jelena Karleuša, novinar Nenad Lj. Stefanović, reditelj Gorčin Stojanović, novinar Miša Brkić, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.

Pre izricanja presude odbrana i tužilaštvo su izneli završne reči.

Tužilaštvo je zatražilo da sud Ivanovića proglasi krivim za krivično delo navedeno u optužnom predlogu dok je odbrana navela da ništa od toga nije tačno i zatražila oslobadjajuću presudu. U završnoj reči Ivanović je rekao da je tekst napisao na osnovu onoga što se moglo pročitati u novinama i naći na internetu i da je u pitanju politički stav.

Suđenje Ivanoviću počelo 2014. godine, a u maju ove godine završeno je ispitivanje svedoka, odnosno onih koje su se našle na spisku. 


Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta Pravni saveti i zastupanje na sudu za članove NUNS - a koji podržava je organzacija Civil Rights Defenders.